Kleine ruimte, groot effect: vloerkleden in kleine woonkamers

Dit artikel is onderdeel van: Interieur gepubliceerd op: 22/01/2024

Het gebruik van vloerkleden is niet iets van de laatste jaren. Al sinds duizenden jaren zijn vloerkleden een onderdeel van menselijke culturen. En dat is natuurlijk niet voor niets, een vloerkleed heeft namelijk nogal wat positieve voordelen. Voor grote ruimtes maar zeker ook voor kleine ruimtes. Vandaag de dag zijn er wereldwijd talrijke vloerkleden te vinden in diverse maten, stijlen en materialen. Ze zijn een essentieel onderdeel van de interieurdecoratie met functionele en esthetische voordelen. Of het nu gaat om een groot of een klein vloerkleed, een shaggy vloerkleed of een hele andere uitvoering, het is altijd een positieve aanvulling op het interieur.

Wat zijn de voordelen van een vloerkleed?

Een vloerkleed kan verschillende voordelen bieden, zeker ook in een kleine ruimte. We noemen er een paar:

  • Optische illusie van ruimte: Lichtgekleurde en eenvoudige patronen kunnen een kleinere ruimte groter laten lijken.
  • Comfort & warmte: Ruimtes waar de vloer koud aanvoelt, krijgen met bijvoorbeeld een shaggy vloerkleed veel meer comfort en warmte.
  • Akoestische verbeteringen: Een vloerkleed dempt het geluid in de ruimte en verbetert de akoestiek.
  • Visuele aantrekkingskracht: Een vloerkleed kan een decoratief element zijn wat de ruimte aankleedt.
  • Scheiding van een ruimte: In open ruimtes kan een vloerkleed helpen om gedeeltes op een visuele manier van elkaar te scheiden zonder extra plek in te nemen, zoals bijvoorbeeld de zithoek van het eetgedeelte van een klein appartement.
  • Bescherming van de vloer: Natuurlijk is een vloerkleed ook een ideaal middel om slijtage van de vloer tegen te gaan. Zeker voor plekken waar men veel loopt of in kleine ruimtes waar iedere beschadiging opvalt.
  • Stijl en persoonlijkheid: Een goedgekozen vloerkleed geeft de ruimte een stijlvolle en persoonlijke uitstraling. Ook een klein vloerkleed zorgt dat het de algehele uitstraling van de ruimte aanvult.

Wat zijn standaard vloerkleed maten?

Vloerkleden zijn er in allerlei maten en vormen, van grote tot kleine kleden, van rond tot vierkant en van zeer betaalbaar tot zeer luxe. De truc is om de symmetrie niet uit het oog te verliezen. Hou bijvoorbeeld aan weerszijden van een tafel evenveel centimeters over. Leg als voorbeeld eens kranten op de plek waar je een vloerkleed wilt om een beeld van de juiste maat te krijgen. Een heel groot kleed is natuurlijk prachtig maar ook een klein vloerkleed heeft zijn charme. Zo kun je een klein kleed weer makkelijk verplaatsen en ineens weer een andere uitstraling creëren. Het juiste vloerkleed kan de ruimte niet alleen functioneler maken, maar ook esthetisch aantrekkelijker.

Hoe bepaal je de kleur van een vloerkleed?

Het kiezen van de kleur van het vloerkleed heeft natuurlijk te maken met een persoonlijke smaak maar ook de inrichting van de ruimte speelt een belangrijke rol. Kijk altijd naar de kleuren van de muren, meubels en andere decoratieve elementen in de ruimte. Kies voor een neutrale kleur die goed aansluit of kies dezelfde kleur als een bestaande accentkleur in de ruimte. Warme kleuren brengen een gezellige en levendige sfeer, koele kleuren bieden een ontspannende en rustgevende ambiance. Op plekken waar veel gelopen wordt, is het beter om te kiezen voor een minder kwetsbare kleur of een kleed met patronen. Neutrale kleuren, zoals beige, grijs of crème passen vaak bij verschillende interieurstijlen. Lichte kleuren vergroten de ruimte, donker kleuren zorgen voor een knusse uitstraling.

Ideale vloerkleed als je huisdieren hebt?

Kies voor een materiaal wat makkelijk te reinigen is en bestand tegen vlekken. Synthetische materialen hebben hier de voorkeur ten opzichte van natuurlijke vezels. Een effen kleed in een lichte kleur camoufleert vuile plekjes ook minder dan een donker vloerkleed of een met een wat drukker patroon. Een korte pool is met huisdieren ook beter dan een lange pool. Hoe mooi en trendy een shaggy vloerkleed ook is, de haren van de hond of kat krijg je hier moeilijker af dan bij een laagpolig vloerkleed.

Over Tapeso

Op Tapeso.nl kun je terecht voor al jouw zachte accessoires. Vloerkleden, deurmatten, keukenlopers bestel je gemakkelijk via onze shop. Wij streven ernaar om jou altijd de beste prijs te geven! Zo kopen wij bijvoorbeeld groot in en houden we onze concullega’s nauwlettend in de gaten.

ta