Hoe richt je je woonkamer in? 7 Tips.

Dit artikel is onderdeel van: Interieur gepubliceerd op: 11/04/2021

Het is het centrum van je huis. Je ontvangt er gasten, je leest er boeken, je kijkt er televisie, kinderen slepen hun speelgoed ernaartoe… Lang leve de woonkamer.

Met zoveel eisen kan het best een complexe puzzel zijn om een woonkamer goed in te richten. Daarom een stappenplan om je op weg te helpen!

Stap 1: Schrijf alle geplande activiteiten in je ideale woonkamer op.

We beginnen lekker droog. Ga niet gelijk meubels naar binnen slepen, maar stel eens met je gezin een lijstje met eisen op. Welke activiteiten moet de woonkamer gaan herbergen? Naast de voorbeelden hierboven kan je denken aan eten, internetten, gamen, muziek luisteren, het opbergen van spullen, het tentoonstellen van je platencollectie of zelfs overnachtende gasten op een slaapbank.

Stap 2: Groepeer de activiteiten op functie.

Als je dit lijstje hebt gemaakt, kan je een techniek gebruiken die cardsorting heet om de volgende stap te zetten. Schrijf elke activiteit uit stap 1 op een losse post-it of kaartje en leg ze bij elkaar als je vindt dat ze bij elkaar horen. Zo kunnen TV kijken en gamen goed samengaan, tenzij dit vaak parallel gebeurt. Dan heb je misschien twee schermen in je woonkamer nodig!

Stap 3: Maak een plattegrond van je woonkamer.

Een plattegrond kan je met een liniaal zelf tekenen, of namaken met een online 3D-tool, zoals die van Wonenonline. Zet de deuren, ramen, open haard, stopcontacten en schakelaars erop. Maar begin nog niet met meubels! Eerst is het zaak om een aantal “zones” te definiëren in de ruimte, aan de hand van de functies die je op de Post-Its hebt geschreven. Zo krijg je misschien de zones “gezellig eten & praten”, “TV & games” en “studeren en lezen”.

Stap 4: Doe de eerste inrichtstappen vanuit de beperkingen.

Gesteld dat je niet te ingrijpend wil verbouwen, zijn bepaalde aspecten van je woonkamer een gegeven. Op zich is dat neit erg, want beperkingen leiden vaak tot creatieve oplossingen. Start je virtuele inrichting dus bijvoorbeeld vanuit:

  • De plaats van de ramen, en de activiteiten die daar juist wel of niet kunnen plaatsvinden, afhankelijk van het licht en de inkijk.
  • De open haard, die vaak niet makkelijk te verplaatsen is.
  • De plaats van de deuren, en eventuele looppaden tussen vertrekken.
  • De plaats van de TV-aansluiting.

Nogmaals: alles is uiteindelijk maakbaar, maar door vanuit bepaalde kaders te denken, kan je je ideale inrichting eenvoudiger ontdekken.

Stap 5: Vul nu de overige functies in volgorde van belang in.

Als de mogelijkheid om goed gezamenlijk te tafelen belangrijker is dan een gezellige TV-zithoek, mag de eettafel eerder ingevuld worden het bankstel. Als muziek luisteren belangrijker is dan gamen, mag de HiFi-set meer centraal staan dan de PlayStation en televisie. Als uiteindelijk blijkt dat een minder belangrijke functie niet meer “past” in de woonkamer, moet die misschien verhuizen naar een andere ruimte.

Stap 6: Past het allemaal nog wel? Prop de woonkamer niet te vol.

Het is de truc om alle functies een plek te geven, zonder de ruimte een vol aangezicht te geven. Een beetje gezellig mag, maar denk altijd aan het gevoel van overzicht dat veel mensen prettig vinden. Dit bereik je met duidelijke looppaden en zichtlijnen. Ook kan je je indeling logischer doen ogen door de overgangen tussen de verschillende zones te accentueren met meubels en kleuren.

Stap 7: In geval van twijfel: denk als mens

Hoe mooi een inrichting ook lijkt, het is er nooit prettig leven als normaal gebruik onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Een aantal voorbeelden:

  • Een fauteuil dat te ver van de TV af staat.
  • Een zithoek waar je doorheen moet als je van keuken naar eethoek moet.
  • Een bureau dat de doorgang naar de tuin blokkeert.