Afvallen na je zwangerschap

Dit artikel is onderdeel van: Baby gepubliceerd op: 10/02/2021

Ook al is het krijgen van een kindje een mooie ervaring voor een vrouw, toch wil je na de 9 maanden zwangerschap zo snel mogelijk weer afvallen naar een normaal gewicht. Maar je moet een beetje geduld hebben. Het duurt ongeveer 6 maanden na de bevalling voor je lichaam weer functioneert zoals voor de zwangerschap. Als je te snel wilt afvallen, zorgt dit er alleen maar voor dat het moeilijker wordt. Vergeet ook de bekende sterren die na een hele korte periode al weer top fit zijn en waarvan je niet kunt zien dat ze ooit zwanger zijn geweest. Zij hebben de beschikking over een leger adviseurs op het gebied van voeding, sport en zorg. Bovendien hebben ze grote commerciële belangen om zo snel mogelijk weer topfit te zijn. Voor de gemiddelde vrouw zijn die doelen niet haalbaar.

Geef je lichaam de tijd

Het duurt dus ongeveer tot 6 maanden na de zwangerschap voor je lichaam weer normaal functioneert. Het is in die periode, ook als je geen borstvoeding geeft, belangrijk om genoeg en gezond te eten. Een strikt dieet zorgt er alleen maar voor dat je prikkelbaar wordt en dat je de stress van de vele nachten met weinig slaap moeilijker aan kunt. Concentreer je dus op gezond eten en niet op afvallen.

Voorzichtig met bewegen en sporten

Te veel sporten en bewegen na de zwangerschap is gevaarlijk voor je lichaam. Dit betekent niet dat je stil moet gaan zitten, integendeel, maar pak het langzaam op wanneer je zin hebt. Je dokter kan tijdens een controle aangeven hoeveel je mag sporten, zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft voor je lichaam. Vraag hem of haar dus om advies!

Afvallen en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft dan moet je extra opletten wanneer je wilt afvallen. Gemiddeld geef je 850ml melk per dag, en om dit aan te kunnen maken moet je ongeveer 500 calorieën meer eten dan normaal. Dit kan zelfs nog iets meer zijn als je weinig vetreserves hebt. Vraag daarom naar advies van jouw dokter want het is belangrijk dat je genoeg voedingstoffen binnen krijgt! Ook als je borstvoeding geeft kun je prima beginnen met sporten als je het rustig opbouwt. Als je wilt afvallen na de zwangerschap kun je beter niet meer dan 500 gram per week verliezen. Wees er zeker van dat je genoeg calorieën binnenkrijgt.

Oefeningen en tips

De meeste nieuwe moeders hebben na de geboorte toch nog wel een behoorlijke tijd last van vermoeidheid en hebben vaak ook een beurst lichaam. Vooral de moeders die borstvoeding geven kunnen last hebben van vermoeidheid. Begin dus rustig aan met oefeningen. Met een kleine baby kan het wel eens moeilijk zijn tijd voor jezelf te vinden, laat staan tijd om oefeningen te doen. Je hoeft de oefeningen ook niet in een uur te proppen; je kunt ze net zo goed verspreid over de dag doen wanneer het je uitkomt. Je hoeft niet perse naar de sportschool. Je kunt ook gemakkelijke alledaagse dingen doen zoals wandelen, dansen of de trappen op en af lopen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar iets doet. Vooral na een zwangerschap hebben veel vrouwen de drang vlot weer de extra kilo’s kwijt te raken omdat ze al 9 maanden lang 'dik' zijn geweest. Het is echter belangrijk te onthouden dat het even duurt voordat je lichaam weer de oude is en weer reageert zoals vanouds. Raak niet gefrustreerd; het komt echt weer goed maar het duurt gewoon even.