Arabica koffiebonen

Dit artikel is onderdeel van: Koffie gepubliceerd op: 20/12/2021

Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Coffea arabica plant. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Ethiopisch Hoogland. Arabica koffiebonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. Daarom heeft koffie gemaakt van 100 procent Arabicabonen een minder bittere smaak. Omdat Arabica koffieplant alleen op een hoogte van meer dan 1.500 meter groeit en veel schaduw nodig heeft, rijpen de koffiebonen langzamer en krijgen ze nog meer smaak.

Kenmerken van Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonenArabica koffiebonen vormen ongeveer tweederde deel van de productie van koffiebonen. Er zijn meer dan twintig varianten Arabica bonen bekend. De belangrijkste varianten zijn Typica, Bourbon, Blue Mountain en Mundo Novo. Arabica koffiebonen hebben een cafeïnegehalte dat ligt tussen de 0.8 en de 1.3 procent.

De bonen worden na het plukken ontdaan van het vruchtvlees en in het water gelegd. Hierna worden ze door een gistingsproces aromatischer gemaakt. De Arabica koffieplanten groeien voornamelijk in Zuid-Amerika (Colombia en Peru). Maar ook in Afrika worden Arabica koffiebonen geteeld, zoals op de Ethiopische hoogvlaktes.

Herkomst van de Arabica plant

In de 17e eeuw wisten Nederlandse handelaren onbewerkte koffiebonen mee te smokkelen naar Java. Daar kon de de Arabica koffieplant goed gedijen. Van deze plant werd nageslacht opgestuurd naar de botanische tuin in Amsterdam. Van deze plant is zijn nakomelingen over Zuid-Amerika verspreid. De meeste Arabica koffieplanten in Indonesië zijn vervangen door Robusta koffieplanten. Daarom ligt het zwaartepunt van de Arobica koffiebonenproductie in Zuid-Amerika en Oost-Afrika.

Coffea arabica als kamerplant

De coffea arabica kan als kamerplant gehouden worden. Met haar glanzend, glimmende, groene bladeren is deze plant een echte blikvanger in jouw huiskamer. In de natuur of in kassen verschijnen na ongeveer vier jaar geurende witte sterbloemen en kersachtige felrode vruchten. Als je de koffieplant in een warme vochtige omgeving zet en voldoende water geeft, dan is dit ook thuis mogelijk.