Robusta koffiebonen

Dit artikel is onderdeel van: Koffie gepubliceerd op: 20/12/2021

Robusta bonen komen van de koffieplant Coffea canephora, afkomstig uit West-Afrika. Deze koffieplant is minder veeleisend dan de Arabica koffieplanten. Ook hebben Robusta planten een hogere opbrengst en zijn ze bestand tegen verschillende plantziekten. Ondanks dit alles bestaat maar 20 tot 25 procent van de totale productie van koffie uit Robusta koffiebonen. Robusta koffiebonen hebben namelijk een mindere kwaliteit dan Arabica koffiebonen. Wel spelen ze een belangrijke rol bij de smaak van de koffie en de cremalaag op een kopje espresso.

Kenmerken van Robusta koffiebonen

gebrande Robusta koffiebonenRobusta koffieplanten worden geteeld in een tropisch klimaat. Ze hebben maar weinig schaduw nodig. Daardoor wordt deze plant veel geteeld in de landen rondom de evenaar. De Robusta bonen worden droog verwerkt. Na het plukken wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen geroosterd. Robusta-koffie is minder vatbaar voor plantenziekten dan Arabica-koffie. De soort is daardoor met minder bestrijdingsmiddelen te telen. Bovendien levert ze een grotere oogst dan Arabica-koffie.

Smaak van Robusta bonen

Ten opzichte van Arabica koffiebonen bevatten Robusta bonen meer cafeine; zo'n 2 tot 2,5 procent. Dit geeft de koffieblends met Robusta een meer bittere smaak. vanwege hun sterkere smaak, worden deze koffiebonen veel gebruikt voor oploskoffie. Er wordt vaak negatief gesproken over Robusta koffiebonen, maar met een blend van Arabica en Robusta kan lekkere koffie met een mooi crèmelaag gezet worden. Koffieproducten, zoals espresso, kunnen niet gemaakt worden zonder Robusta bonen.

Herkomst van de Robusta plant

Robusta koffieplantDe Coffea canephora is ontdekt in de landen ten zuiden van de Sahara. Omdat in bepaalde regio's veel problemen waren met Arabica koffieplanten, heeft de Robusta plant de Arabica plant verdreven. Robusta koffiebonen worden voornamelijk geteeld in Zuidoost-Azië en West-Afrika. Ook in Brazilië worden veel Robusta bonen verbouwd. Tegenwoordig is Vietnam de grootste producent van Robusta bonen.