Wat is domotica? Wat is de betekenis van Domotica?

Dit artikel is onderdeel van: Domotica gepubliceerd op: 08/01/2022

Wat is domotica? Letterlijk betekent domotica het aansturen van elektrische toestellen in een huis door informatica en elektronica. In de praktijk gaat het echter veel verder. Het geïntegreerde domotica systeem zorgt namelijk voor een verhoging van gemak, comfort, veiligheid en energiebewustzijn door waarneming, communicatie en flexibiliteit.

Onze huizen zijn al comfortabel, maar met domotica wordt het wooncomfort en gebruiksgemak verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer die ’s ochtends al lekker warm is of aan lichtknoppen waarmee u de verlichting precies zo regelt zoals u wilt, in verschillende sferen in verschillende ruimtes.

Veiligheid is enorm belangrijk, zeker in huis. Domotica helpt u daarbij. Zoals bij de controle of alle deuren wel op slot zijn gedaan. U ligt al lekker in bed, maar u twijfelt. Met één druk op de knop kunt u alle deuren en sloten vergrendelen. Dat slaapt wel zo prettig.

Alle installaties verbruiken energie. Ook met domotica. Alleen gaat dit systeem veel bewuster en slimmer om met energie. Lampen branden niet waar het niet nodig is en de vergeten verwarming wordt automatisch uitgeschakeld als u het huis verlaat. Slim en energiezuinig.

Domotica is:

 • een systeem om het wonen in uw huis nog comfortabeler te maken
 • in elk huis mogelijk
 • dus ook in elke bestaande woning te installeren
 • altijd de sfeer die u wilt, door de juiste verlichting
 • nooit meer zoeken naar de lichtschakelaar als u in het donker thuis komt
 • energiezuinig, want licht brandt niet waar het niet hoeft
 • extra veiligheid, bijvoorbeeld door het videosysteem bij de voordeur
 • doen alsof er iemand thuis is, als u zelf op vakantie bent
 • praktisch en eenvoudig te bedienen
 • iets waar u zo aan gewend bent en dan niet meer zonder zou willen
 • extra veiligheid, want het systeem weet welke deuren open of dicht zijn
 • geen overbodige luxe, maar iets extra’s dat iedereen goed kan gebruiken
 • er voor elk budget
 • Domotica is eigenlijk heel normaal

Wat is domotica? In elk huis zitten veel elektronische toepassingen. Overal zit verlichting, er is telefoon, een televisie, verwarming of een ventilatiesysteem. Zonder deze apparaten zouden onze huizen een stuk minder comfortabel zijn om in te leven.

Het kan echter nog comfortabeler. Door de elektrische toepassingen in uw huis met elkaar te laten communiceren, is het mogelijk de verschillende functies te sturen, te programmeren en te bedienen.

Deze integratie van geautomatiseerde functies noemen we domotica. Denkt u daarbij aan het aandoen van verlichting en verwarming, tegelijkertijd met het openen van uw voordeur. Erg praktisch als u met de handen vol met boodschappentassen binnenkomt. Het combineren van alle functies is ook doorgevoerd in de bediening. Zo kunt u met de afstandsbediening van de TV, ook de verlichting en gordijnen bedienen.

Domotica staat niet alleen voor comfort. Het zorgt onder andere ook voor veiligheid.

Het slimme huis houdt een oogje in het zeil

Met domotica in uw huis, maakt u van uw woning een oplettend gebouw. Door de slimme toepassingen krijgt het als het ware zintuigen. En met die zintuigen kan het huis ruiken, horen, zien en voelen.

Hierdoor wordt automatisch de veiligheid in en om het huis verbeterd. Ook als u er zelf niet bent. Dat bedoelen wij met een oogje in het zeil houden.

Door bewegingsensoren ziet uw huis waar u loopt en kan het, letterlijk en figuurlijk, het licht voor u aandoen. Ook heeft uw woning het in de gaten wanneer onverlaten proberen in te breken. Of als er onverhoopt brand ontstaat in huis. Wanneer u met vakantie bent, kunt u het systeem zo instellen dat het lijkt alsof u wel thuis bent, bijvoorbeeld door op gezette tijden verschillende lampen aan of uit te doen.

Mocht het nodig zijn, dan voert het slimme systeem de nodige acties uit. Het alarm gaat af, de binnen- en buitenverlichting gaat aan en, bijvoorbeeld bij brand, gaat alle verlichting aan zodat u en uw gezin moeiteloos de weg naar buiten kunnen vinden.

Het slimme huis kijkt en ziet

Met domotica kan uw huis kijken en zien wat er binnen en buiten gebeurt. Zo gaat het licht in de hal automatisch aan als u de voordeur opent. Voor uw veiligheid en comfort.

Het slimme huis hoort en luistert

Domotica geeft uw huis oren. Het systeem luistert naar wat u het vraagt. Zo worden alle buitendeuren in de gaten gehouden. Voor uw gemak en veiligheid.

Het slimme huis snuffelt en ruikt

De kwaliteit van de lucht en temperatuur in huis wordt continu gevolgd en desnoods aangepast. Voor uw veiligheid en comfort.

Het slimme huis roept en doet

Wanneer het systeem waarneemt dat er iets gedaan moet worden, gebeurt dat wat nodig is. Zo krijgt u een melding als bijvoor- beeld de stroom van uw diepvries is uitge- vallen. Ook voor uw comfort of veiligheid.

Thuis in het slimme huis

Veiligheid is enorm belangrijk, zeker in huis. Domotica helpt u daarbij. Zoals bij de controle of alle deuren wel op slot zijn gedaan. U ligt al lekker in bed, maar u twijfelt. Met één druk op de knop kunt u alle deuren en sloten vergrendelen. Dat slaapt wel zo prettig.

Wat is domotica? Omdat domotica een oogje in het zeil houdt, wordt uw woning een stuk veiliger. Niet alleen belangrijk in de praktijk, maar ook voor uw gevoel. Uw huis is immers uw thuis en het laatste dat u wilt is een gevoel van onbehagen.

Omdat domotica naast veiligheid ook meer comfort met zich meebrengt wordt thuis zijn nog behaaglijker. Daar is het voor bedoeld. En daarom is het meer dan een technisch systeem of leuke gadget en moeilijke woorden. Het is onbezorgd en optimaal genieten van uw huis.