auto importeren

Alles wat je moet weten voordat je een auto gaat importeren

Dit artikel is onderdeel van: 1PT gepubliceerd op: 19/07/2023

Steeds meer autoliefhebbers overwegen het om auto’s te importeren naar Nederland wanneer hun droomauto niet beschikbaar is in eigen land. Veel mensen weten niet dat bij het importeren van hun droomauto er een heleboel regels en wetten om de hoek komen kijken. Het importproces kan complex en lang duren wanneer je niet op de hoogte bent van de regelgeving. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten voordat je besluit om je droomauto te importeren.

1. Controleer de wet- en regelgeving:

Voordat je begint met het doorzetten van het importeren van je nieuwe auto, is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving in Nederland. Ieder land heeft verschillende regels met betrekking tot het importeren van voertuigen, inclusief belastingen, heffingen en vereiste documenten. Zo moet je bijvoorbeeld in Nederland bij het importeren van een auto een BPM aangifte doen, dit is een belasting die betaald moet worden over voertuigen.  

2. Kies een betrouwbare exporteur:

De auto moet natuurlijk geïmporteerd worden, het is slim om een betrouwbare exporteur te vinden die je vertrouwt met je nieuwe auto. Zorg ervoor dat de exporteur die je selecteert bekend staat om zijn professionaliteit en genoeg ervaring heeft in het verzenden van voertuigen. Controleer de referenties en lees recensies van eerdere klanten om zeker te weten dat je samenwerkt met een betrouwbaar bedrijf.

3. Voer een grondige inspectie uit:

Veel mensen kopen een auto online zonder hem in het echt gezien te hebben. Aangezien je de auto niet zelf kunt bekijken voordat je hem importeert, is het slim om een grondige inspectie uit te voeren. Vraag de verkoper om gedetailleerde foto's van zowel het interieur als het exterieur van de auto en laat een onafhankelijke partij, zoals misschien een monteur, de staat van het voertuig beoordelen.

4. Registreer de auto:

Zodra de auto in Nederland is aangekomen, moet de auto geregistreerd zijn bij de RWD. Bij deze inschrijving krijgt de auto een kentekenbewijs en krijg je wellicht te maken met verschillende heffingen die van toepassing zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de vereiste documenten en procedures om ervoor te zorgen dat je legaal de weg op kan. 

5. Vergeet de verzekering niet:

Het is heel erg belangrijk om de auto te verzekeren zodra deze in je bezit is. Neem contact op met verzekeringsmaatschappijen om offertes te vergelijken en ervoor te zorgen dat je de juiste dekking heeft voor de geïmporteerde auto. Houd er rekening mee dat de premies voor geïmporteerde voertuigen mogelijk hoger zijn dan voor lokale auto's.

6. Overweeg de garantie:

Bij het importeren van je nieuwe auto heb je mogelijk geen toegang tot de garantie van de fabrikant. Het is slim om te overwegen om een onafhankelijke garantie af te sluiten om jezelf te beschermen tegen onverwachte reparatiekosten. Kijk goed naar de garantievoorwaarden en zorg ervoor dat het duidelijk is wat wel en niet gedekt is.