Kattenspeeltjes: waar moet je op letten?

Dit artikel is onderdeel van: Huisdieren gepubliceerd op: 24/05/2023

Wist je dat spelen niet alleen leuk is voor je kat, maar dat het ook belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid van je huisdier? Het kan dus helemaal geen kwaad om je favoriete pluizenbol zo nu en dan met een nieuw speeltje te verwennen. Op deze pagina ontdek je de voordelen van kattenspeeltjes, waar je op dient te letten bij het kopen van kattenspeelgoed voor je huistijger en hoe jij je kat kunt blijven uitdagen met verschillende speeltjes en puzzelspelletjes. En onthoud, een blije kat betekent een blij baasje. Want dit zorgt voor minder gekrab aan je meubels, gordijnen en de deur.

Welke voordelen zitten er aan kattenspeeltjes voor je huistijger?

Als kattenliefhebber weet je vast dat je huistijger niets liever doet dan spelen en op avontuur gaan. Het is daarom belangrijk om je katten te verwennen met paar leuke kattenspeeltjes, zodat ze zich niet gaan vervelen. Er zitten veel interessante voordelen aan het kopen van kattenspeeltjes. Ze zorgen namelijk voor de broodnodige lichaamsbeweging. Door te spelen en te jagen, blijft je kat actief en gezond. Bovendien helpt het spelen met kattenspeeltjes bij het voorkomen van overgewicht, wat helaas een veelvoorkomend probleem is bij katten die vooral binnen leven.

Naast lichaamsbeweging bieden kattenspeeltjes ook mentale stimulatie voor je huisdier. Het jagen op een speeltje stimuleert het jachtinstinct van katten, wat ze direct een gevoel van voldoening en plezier geeft. Het spelen met kattenspeeltjes helpt ook nog eens bij het verminderen van stress en angst bij katten. En laten wij eerlijk zijn, het is ook gewoon ontzettend leuk om te zien hoe je huistijger zich vermaakt met z’n speelgoed. Van kattenhengels tot laserpointers, er is voor elke kat wel een favoriet speeltje te vinden.

Waar moet je op te letten als je voor het eerst speeltjes voor je kat gaat kopen?

Sta je op het punt om voor het eerst kattenspeelgoed te kopen? Dan is het belangrijk om een paar dingen in je achterhoofd te houden, om de veiligheid en gezondheid van je kat te waarborgen. Kies bijvoorbeeld alleen voor speeltjes die geschikt zijn voor katten. Sommige speeltjes kunnen bedoeld zijn voor honden en kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Verder is het belangrijk om te letten op de grootte van de speeltjes. Kattenspeeltjes dienen groot genoeg te zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen. Kleine speeltjes zoals pingpongballen, kunnen gevaarlijk zijn voor katten als ze door hen worden ingeslikt.

Let daarnaast op het materiaal van het kattenspeelgoed. Speeltjes gemaakt van plastic of rubber kunnen schadelijk zijn voor katten als deze worden stukgebeten of ingeslikt. Kies daarom liever voor speeltjes gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, touw of katoen. Zorg ervoor dat er geen losse onderdelen zijn die je kat kan inslikken en houd een oogje in het zeil tijdens het spelen. Of speel gezellig samen met je kat!

Dit is het leukste automatische kattenspeeltje

Wist je dat er ook leuke automatische speeltjes op batterijen of energie te krijgen zijn voor je kat? Deze speeltjes zijn vooral leuk als je favoriete pluizenbol alleen thuis is. De speeltjes gaan vaak aan op geluid of beweging, waardoor je kat zich in zijn eentje nooit hoeft te vervelen. De All For Paws Interactieve Jumping Wand is een hele goede optie als jij je kat wat meer beweging wil geven. Het speeltje reageert op beweging en activeert dan een stokje met een veertje eraan. De bewegingen die de veer maakt, zorgen ervoor dat het speel- en jachtinstinct van je kat direct uitgedaagd wordt. Wanneer je dit grappige speeltje in huis haalt, heeft je huistijger er jaren plezier van.

Daag je kat uit door steeds andere kattenspeeltjes uit te proberen

Om je kat uit te dagen en geïnteresseerd te houden in het spelen, is het leuk om af en toe nieuwe kattenspeeltjes uit te proberen en oude favorieten weer tevoorschijn te halen. Zo blijft het spelen spannend en verveelt jouw kat zich niet snel. Daarnaast zijn er ook leuke puzzelspelletjes voor katten beschikbaar. Deze denkspelletjes stimuleren niet alleen de fysieke activiteit van je kat, maar ook de mentale capaciteiten. Het is een geweldige manier om haar intelligentie en probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Daag je kat dus vooral uit met verschillende kattenspeeltjes en puzzelspelletjes en geniet van de vrolijke en speelse sfeer in huis!

Voor meer inspiratie en de leukste kattenspeeltjes kun je bij AnimalCribs terecht! In deze webshop kun je kattenspeeltjes van allerlei merken en met Catnip kopen. Speel samen met je kleine vriend, of daag je kat uit om zichzelf te vermaken. Het kan allemaal.