18 heerlijke koffie recepten

Dit artikel is onderdeel van: Koffie gepubliceerd op: 18/10/2021

We hebben 18 heerlijke koffie recepten voor je op een rijtje gezet. Ontdek koffie in een hele andere hoedanigheid. Ben je een koffieliefhebber (of juist niet) dan moet je deze recepten zeker proberen.

Brasiliakoffie

Meng in een mixer een kopje espressokoffie, een eetlepel room, twee eetlepels rum, twee eetlepels bruine suiker en een theelepel vanillesuiker. Serveer dit in een theeglas en voeg er een blokje ijs aan toe.

Godenkoffie

Serveer een espressokoffie in een theeglas en voeg al roerend een borrelglaasje advocaat toe. Vul af met slagroom en een toefje cacao.

Bretonse koffie

Meng een volle eetlepel bruine suiker met een borrelglaasje Calvados. Goed roeren en hierover een hete espressokoffie gieten. Vul het kopje af met slagroom en strooi hierop een toefje kaneel.

Napolitaanse koffie

Schenk een borrelglaasje Vieux in een theeglas en vul dit aan met een espressokoffie. Vul het glas verder aan met dunne room en breng hierop een toefje kaneel aan.

Tonickoffie

Voeg aan een espressokoffie twee eetlepels dunne room, een eetlepel franse Cognac en vier schepjes suiker toe. Meng alle ingrediënten in een mixer. Giet het mengsel in een theeglas en voeg twee ijsblokjes toe.

Irish coffee

Doe een flinke bodem suiker in een glas en giet hierop een borrelglas Ierse Whisky. Steek de whisky aan en blus deze met een flinke kop sterke, zwarte koffie. Laat de niet al te stijf geslagen room via de bolle kant van een lepel in het glas lopen. Strooi een toefje cacao of kaneel op de room.

IJskoffie

Meng twee delen koffie en een deel Franse Cognac samen met een flinke lepel bruine suiker en fijngestampt ijs in een mixer. Giet dit in een groot glas, zachtjes roeren en serveren met een rietje.

Notte Bianca

Doe een deel koude espressokoffie, een deel port en een deel dunne room in een half met gestampt ijs gevulde shaker. Schud dit krachtig en serveren in een glas. Afmaken met een toefje slagroom.

Sole Nero

Giet een deel koude espressokoffie, een deel Amaretto di Saronno en een deel Drambuie voorzichtig in een voor de helft met gestampt ijs gevuld groot glas. Serveren met een (kokos)macroon of een bitterkoekje.

Boerenjongenskoffie

Verwarm een beker voor: voeg 1 borrelglaasje boerenjongens toe en roer er hete espresso koffie doorheen. Garneren met een toef slagroom en enkele rozijnen uit de pot boerenjongens.

French coffee

Verwarm een hittebestendig glas voor door met heet water om te spoelen. Voeg vervolgens 2 borrelglaasjes Grand Marnier, 1 eetlepel suiker en sterke, hete espresso koffie in het glas toe. Roer tot de suiker is opgelost. Dek het geheel voorzichtig toe met een laagje (5 cm) dunne of licht geslagen room. Garneer het tenslotte met een puntje zeer fijn gemalen espresso koffie.

Diplomaten koffie

Neem een voorverwarmd glas. Schenk hierin: advocaat (1/3) en daarop hete en sterke espresso koffie (2/3). Garneren met geslagen slagroom en een snufje cacao of fijne espresso poeder.

Amaretto

Schenk in een voorverwarmd koffiekopje 1 eetlepel Amaretto likeur en ½ eetlepel cognac. Meng er al roerend hete espresso koffie doorheen. Voeg tenslotte een laagje schuimige (volle) melk toe. Strooi wat geroosterde amandelen op de schuimige melk.

Limburgse koffie

Neem een voorverwarmd glas en schenk hier hete espresso in. Voeg bastard suiker naar smaak toe en roer dit samen met een borrelglaasje Els La Vera goed door. Dek dit af met geslagen room en garneren met wat cacaopoeder.

Fleury

Verwarm in een glas een deel Drambuie met een deel espressokoffie en een deel vanille-ijs. Voeg hieraan nog een deel licht geslagen room toe. Serveren in een hoog glas met een lange lepel voor het eten van het ijs. De rest wordt gedronken.

Amandelkoffie

1 of 2 ijsblokjes uit de koelkast, 1 ½ kop sterke kop koude koffie, 3 stukken suiker, 1 koffielepel gehakte amandelen, 1 koffielepel rum. Meng alle ingrediënten in een groot glas en voeg er ijsblokjes aan toe.

Kloosterkoffie

Verwarm een glas of beker voor door met heet water om te spoelen. Doe 2 borrelglaasjes DOM Bénédictine en 1 eetlepel rietsuiker met sterke, hete espresso koffie in het glas of de beker. Roeren tot de suiker is opgelost. Versieren met een toef slagroom en een vleugje cacaopoeder. Serveren met een bon-bon.

IJskoffie met likeur

Ingrediënten voor 4 glazen:

  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 4 eetlepels koffielikeur
  • chocoladevlokken
  • 4 ijsblokjes

Bereiding: In een kommetje de oploskoffie en de basterdsuiker al roerend oplossen in 2 eetlepels heet water. Laten afkoelen. In een kom de slagroom half stijf kloppen en de melk, het koffiemengsel en de likeur erdoor kloppen. De koffiedrank in hoge glazen schenken, de ijsblokjes erin leggen en garneren met chocoladevlokken.

Recepten met koffie als ingredient

Lekker voor bij de koffie. Gevonden op Smulweb: