Alles over koffiebonen

Dit artikel is onderdeel van: Koffie gepubliceerd op: 20/12/2021

De gevangen koffiegeur en -smaak komen pas vrij als de bonen gemalen worden. Een aantal jaren geleden werd alleen bonenkoffie verkocht. Om de aroma's maar zo lang mogelijk te bewaren en ze pas vrij te laten komen vlak voor de koffie gezet werd. In de loop der jaren is het de branders steeds beter gelukt om de koffie te malen en deze gemalen koffie te verpakken met zo min mogelijk verlies van de kostbare smaak en aroma. De reden waarom op dit moment gemalen, vacuüm verpakte koffie veel verkocht wordt, is de houdbaarheid. Een andere reden is het gemak voor de gebruiker, de zogenaamde conveniënte trend. De consument is steeds meer gesteld op gemak. Gemalen koffie vraagt minder handelingen dan bonenkoffie.

Koffiebonen

Over de hele wereld zijn zeker 100 verschillende soorten koffiebonen. Slechts enkele zijn geschikt om lekkere koffie van te maken. De bekendste koffiebonen zijn natuurlijk van de soorten Arabica en Robusta. Recent is een nieuwe koffieplant ontdekt, waarvan de bonen totaal geen cafeïne bevatten. Het gaat hier om de Charrier koffieplant uit het noorden van Kameroen. Er zijn Koffiebessen van een Robusta plant verschillende andere niet gecultiveerde bonensoorten waar koffie van gemaakt kan worden. Het gaat hier dan vaak om zeer exclusieve soorten.

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen zijn waarschijnlijk de eerste bonen geweest waarvan koffie is gemaakt. De productie omvat 70% van de totale koffieproductie wereldwijd. Arabica bonen zijn de ultieme koffiebonen. Koffieplanten van de soort Arabica groeien inmiddels over de hele wereld, maar wel alleen op een hoogte van 1.500 meter of meer. Doordat Arabica koffiebonen minder cafeïne bevatten dan Robusta bonen zijn ze voller van smaak. De meest exclusieve koffieblends zijn vaak gemaakt uit 100% Arabica bonen Arabica koffiebonen uit een specifieke regio. Deze koffieblends worden ook wel Single origin blends genoemd. Arabica koffiebonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. Daarom heeft koffie gemaakt van 100 procent Arabicabonen een minder bittere smaak.

Robusta koffiebonen

Gemalen koffie Robusta koffiebonen worden na Arabica bonen het meest geteeld. De boon van een Robusta plant bevat meer cafeïne en heeft daardoor een bittere smaakt. Vanwege deze eigenschap is de Robusta koffieboon minder populair. Het voordeel van deze koffieplant is dat de opbrengst hoger is en dat de plant in meer klimaten groeit. Robusta koffie wordt meestal gemengd met Arabica koffie zo bevat Zilvermerk 20% Robusta en Roodmerk 30 % Robusta. Verder worden Robusta koffiebonen vanwege de sterkere smaak veel gebruikt voor instant koffie.

Vaak wordt negatief gedaan over Robusta bonen, maar met een blend van Arabica en Robusta koffiebonen kan lekker koffie met een mooi crème laag worden gezet.

Charrier koffiebonen

Charrier koffieplant In noord Kameroen zijn in 2008 door een Franse expeditie twee nieuwe koffiesoorten ontdekt die interessant zijn om commercieel te gaan verbouwen. Een van deze planten was de Charrier. Bonen van de Charrier koffieplant bevatten van nature geen cafeïne. Vanwege deze eigenschap is deze plant zeer interessant. De huidige koffie zonder cafeïne wordt gemaakt van normale koffiebonen waaruit de cafeïne via een chemisch proces is verwijderd. Het zal waarschijnlijk nog wel enige tijd duren voor dat er koffie van de Charrier koffieplant op de markt zal verschijnen.

Single origin

Single origin blend, zijn koffieblends die verbouwd worden in een specifieke regio van landen zoals Colombia of Kenia. Het voordeel van deze koffie is dat het klimaat in een regio hetzelfde is waardoor de kwaliteit van de koffiebonen hetzelfde is. Doordat fouten niet gemaskeerd kunnen worden door het toevoegen van bonen uit een andere regio, moeten de koffiebonen voor een Single origin blend van hoge kwaliteit zijn. Veel merken waaronder illy hebben verschillende Single origin blends.

Hoeveel koffie drinken wij eigenlijk?

Jaarlijks drinken we in Nederland zo'n 165 liter koffie oftewel 1350 kopjes. Er zijn steeds meer soorten koffie te koop; verschillende soorten, verschillende smaken. Maar de traditionele snelfilterkoffie in de variëteit 'roodmerk' blijft het meest gedronken. Roodmerk is overigens een loze kreet; hij is ooit bedacht door Douwe Egberts, ter onderscheiding van bijvoorbeeld hun goud- en zilvermerk. Andere fabrikanten hebben de kreet overgenomen. Tegenwoordig is roodmerk een soort verzamelnaam voor koffie van simpele kwaliteit en met een goedkope veel voor weinig prijs, en gedachteloos koffiedrinken. Voor ÉCHTE kwaliteit koffie ben je toch aangewezen bij de koffie speciaal zaak.