Hoe wordt koffie gemaakt?

Dit artikel is onderdeel van: Koffie gepubliceerd op: 20/12/2021

Koffie is een natuurproduct. Hierdoor kan een boon van een plantage de ene keer anders smaken dan de andere keer. Als de koffie de lange reis van de plantage naar de koffiebrander achter de rug heeft is het eerste wat de expert doet van elke partij een kleine hoeveelheid bonen branden. Hiervan zet hij koffie, en keurt de smaak en het aroma van de boon. Dit doet hij met alle verschillende bonen, zodat hij precies weet welke bonen en hoeveel van elk in een bepaalde melange moeten. Je wilt thuis of op het werk tenslotte steeds de zelfde smaak proeven.

Het branden van de koffie

Bij het branden van de bonen gaat het er om dat de kern van de boon zo snel mogelijk heet wordt, maar dan zonder de buitenkant te verbranden. Wordt de warmte te snel toegevoerd, dan 'verbrandt' de buitenkant zonder dat de binnenkant goed warm is. Wordt er te langzaam gebrand, dan wordt de 'inbrand', dat is de afname van het gewicht als gevolg van vochtverlies, te groot; de koffieboon krijgt dan een dof uiterlijk, z'n smaak wordt scherper en een groot deel van de aroma gaat verloren. De koffieboon moet gelijkmatig bruin gebrand worden. Direct na het branden moet de koffie snel worden afgekoeld om nabranden te voorkomen. Tijdens het brandproces gaan de suikers in de boon karameliseren. Dit zorgt voor de bruine kleur. De koffieboon welt iets en de bij het brandproces vrijgekomen aromagassen worden opgeslagen in kleine celletjes in de boon.

Gemalen Koffie (voor filterkoffie)

Gemalen koffie is vandaag de dag waarschijnlijk de meest verkochte koffie. Er is snelfiltermaling, grof gemalen koffie en een koffiemaling speciaal voor espresso. Iedere soort maling is voor een ander recept. De bekendste koffieblends zijn roodmerk, zilvermerk en goudmerk. Ze bevatten ieder een verschillende verhouding Robusta en Arabica koffiebonen. Daarnaast zijn er koffieblends die gemaakt zijn van Arabica koffiebonen uit een specifieke regio, zoals Blaser café.

Bonen voor gemalen koffie

Veel merken mengen Arabica en Robusta koffiebonen om zo een goede smaak aan de koffie te geven. In Nederland wordt vaak onderscheid gemaakt tussen rood-, zilver- en goudmerk koffie met respectievelijk 30, 20 of 0 procent Robusta koffiebonen. Als het gaat om koffie van 100 procent Arabicabonen is er veel variatie. Er zijn veel merken, zoals Douwe Egberts, die Arabica koffie uit een bepaald land verkopen.

Er zijn ook single origin blends. Dit zijn koffiemalingen van koffiebonen die uit een specifieke regio komen. Daarmee moet de kwaliteit van de bonen hoger zijn, omdat er geen koffiebonen uit een andere regio doorheen gemengd kunnen worden. Daarnaast is er ook nog single estate koffie. Dit is koffie gemaakt van koffiebonen die afkomstig zijn van slechts één koffieplantage. Deze koffiebonen moeten van de hoogste kwaliteit zijn. De smaak van de koffie kan immers niet verbeterd worden door het toevoegen van koffiebonen van elders.

Branden van de bonen

De smaak van de koffie wordt niet alleen bepaald door de soort koffiebonen die gebruikt wordt. Ook de duur van de branding van de koffiebonen heeft hier invloed op. Wanneer de koffiebonen kort worden geroosterd, zoals voor Turkse koffie, wordt de koffie mild van smaak. Als een koffie vol moet zijn, moeten koffiebonen worden gebruikt die langer zijn gebrand. Koffiebonen die te lang gebrand zijn, hebben een aangebrande, bittere smaak. Deze bonen zijn niet geschikt voor een lekker kopje koffie.

Malen van de koffie

Voor een espresso is een andere soort gemalen koffie nodig dan voor koffie gezet in een cafetière. De eerste vereist een zeer fijngemalen koffiebonen, terwijl in een cafetière of koffiekan van Eva Solo het beste grove filtermaling gebruikt kan worden. Voor gewone koffiezetapparaten met snelfilter is juist weer fijngemalen koffie nodig. En een espressopotje heeft een koffiemaling nodig die tussen een espressomaling en fijne filtermaling in zit. Met een koffiemolen unt u perfecte koffiemaling voor ieder situatie zelf maken.