Het belang van goede tegelkeuze in de badkamer

Dit artikel is onderdeel van: Sanitair gepubliceerd op: 11/04/2021

Als je je badkamer wilt gaan betegelen, zit je al snel met een luxeprobleem: Hoe maak je de juiste keuze uit al het tegelaanbod?

Ruimte creëren met de betegeling

Bij de meesten van ons zijn de sanitaire ruimten in de woningen niet al te groot. Mits we geen grootschalige verbouwingen, zoals het verplaatsen van de badkuip of douchecabine, in gedachten hebben, zitten we vast aan de indeling van de ruimte. Dit geldt evenzo voor het toilet, ook een kamertje waarin er met het interieur niet te schuiven valt. Waar we wél wat mee kunnen is met de betegeling van de vloer en wanden. Hieronder enkele wetenswaardigheden over de effecten van kleur en de belijning van vloertegels.

Optische effecten

Contrasten kunnen een ruimte maken of breken. Een donkere tegelvloer in combinatie met een lichte tegel op de wand schept een gevoel van ruimte. Pas je deze kleurcombinatie tegenovergesteld toe, een lichte tegel op de vloer en een donkere aan de wand, zal je zien dat de ruimte optisch stukken kleiner wordt. Zou je helemaal geen contrast aanbrengen, door de wanden en vloer met dezelfde tegel in een gelijke kleur te betegelen, vinden je ogen geen richtpunten. Hierdoor oogt het vertrek meteen een stuk rommeliger.

Het lijnenspel van vloer- en wandtegels is minstens net zo belangrijk als de kleur. Ben je bijvoorbeeld helemaal weg van visgraat tegels op de vloer, blijf dan ook met de belijning van de decoratie op de wanden of je badkameraccessoires, in de diagonale lijnen. Honingraat- of schubbentegels zijn dan geen goede combinatie. Met visgraat tegels is het wel verstandig de tegelmaat van de vloertegels af te stemmen op het vloeroppervlak. In een kleine sanitaire ruimte komen grote diagonale lengtetegels minder goed tot hun recht en is het vloeroppervlak vrij groot maakt een klein visgraatverband de ruimte erg druk.

Reflectie en rotspartijen voor mensen die durven te experimenteren. Reflecterende tegels op een achterwand van een toilet heffen het claustrofobische effect op dat je soms overvalt in hele kleine toiletruimtes. De tegels geven veel meer weerschijn dan hoogglans, maar minder dan een spiegel. Met rotstegels als accenttegel heb je echt iets aparts. Met name als achterwand van een inloopdouche of rondom het wastafelmeubel.