Alles over bedden

Dit artikel is onderdeel van: Bedden gepubliceerd op: 12/04/2021

We slapen ongeveer een derde van ons hele leven in verschillende bedden. Belangrijk dus om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken! Voor een goed humeur, meer energie en creativiteit is een goede nachtrust belangrijk. Je bed vertelt wie je bent! Op wat voor manier we slapen is daarom belangrijk: heb je een druk verlagend matras, een dekbed dat ventileert en is de sfeer in de slaapkamer rustgevend? Al deze aspecten dragen bij aan een betere nachtrust.

Eco-vriendelijk en ergonomische bedden zijn tegenwoordig óók bij de ontwikkeling van dé slaapkamer alom aanwezig, uiteraard zonder afbreuk te doen aan comfort en sfeer van je slaapkamer. Deze punten zijn zeer persoonsgebonden: de slaapkamer vertelt dan ook veel over de persoon die er slaapt.

De nieuwe trend op het gebied van slaapkamers is dus “eco-vriendelijk”. Duurzaam en gezond leven wordt voor iedereen steeds belangrijker. Maatschappelijk verantwoord produceren én consumeren wordt langzaam maar zeker de standaard voor onze nieuw levensstijl. Hergebruik van materialen wordt ook steeds belangrijker en producenten nemen dit steeds vaker als uitgangspunt; afval dient als grondstof. Als je een nieuwe boxspring koopt kan je tegenwoordig kiezen voor “cradle to cradle” meubelstoffen. Sommige matrassen zijn tegenwoordig volledig composteerbaar en ook voor bedtextiel wordt regelmatig 100% organisch katoen gebruikt: geteeld met natuurlijke grondstoffen, zonder giftige bestijdingsmiddelen, op milieuvriendelijke wijze verwerkt en onder arbeidsomstandigheden die voldoen aan de sociale standaard. Met dat idee in het achterhoofd slaap je nog lekkerder.

Ergonomie gaat een belangrijkere rol spelen bij de ontwikkeling van bedden. Een massagesysteem, ingebouwd in je bed, is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar ook voor ‘gewone’ matrassen geldt dat deze niet achterblijven. De ergonomische ontwikkeling dringt door tot alle slaapkamers en eigenlijk bestaat het ‘slechte’ matras gelukkig niet meer. Het is belangrijk dat je het matras kiest wat goed bij je past: wat zijn je slaapbehoeften, je slaaphouding, je gewicht en nog belangrijker, wat zijn je wensen. Het koud schuim matras is door de open cel structuur bijvoorbeeld goed vocht absorberend en biedt een goede ondersteuning voor je lichaam. Polyether matrassen krijgen sneller een kuil omdat deze een gesloten cel structuur hebben. Bij de aankoop van een nieuw matras is de keuze voor de juiste bedbodem ook belangrijk. Wil je een lattenbodem, spiraal of boxspring? Wil je een bedbodem met of zonder verstelbaar hoofd of voeteneinde? Sommige matrassen combineren beter met bepaalde bed bodems. Hou hier rekening mee en laat je goed voorlichtten.

We slapen ongeveer een derde van ons hele leven in verschillende bedden.

Net zoveel keuze als er is in matrassen, is er ook in kussens en dekbedden. Ook hier geldt dat je je persoonlijke wensen goed onder de loep moet nemen. Dons is voor dekbedden een prettig vulmateriaal, het is een onderhoudsvriendelijk, licht in gewicht en een natuurlijke warmhouder. Er is ook de kameelharenvulling, dit heeft dezelfde zachtheid, goed vocht absorberend en is isolerend. Synthetische dekbedden zijn niet aan te raden bij overmatige transpiratie. Wanner je tijdens de nacht transpireert is het beter te kiezen wol of dons. Mensen die tijdens warme zomernachten last hebben van de warmte, kunnen kiezen voor een seizoens- of zomerdekbed. Als je vooraf rekening houdt met al deze keuzes, stap je, omdat jouw bed perfect bij je past, altijd met het juiste been uit bed!

Slaapkamers zijn sterk aan de veranderende woonmode onderhevig. Wat niet snel zal veranderen is dat verlichting in de slaapkamer de sfeermaker bij uitstek is. Ongezellige verlichting is in de slaapkamer niet aan te raden; zacht, sfeervol en dimbaar licht geven je slaapkamer de juiste sfeer. Wanneer je een lamp koopt is een neutraal model verstandiger dan een opvallend en trendgevoelig exemplaar. Een neutrale lamp kan langer mee, ook als wordt besloten de slaapkamer te restylen en je andere kleuren wilt gebruiken. De meest romantische sfeerverlichting in de slaapkamer blijft natuurlijk de kaars!

Door de juiste keuzes te maken voor je nieuwe slaapkamer, creëer je een ruimte die perfect aansluit op je persoonlijkheid en wensen. Zo begin en eindig je je dag in een prettige ruimte waar je tenslotte een derde van je leven doorbrengt! Tijdens de nacht laad je je batterij weer op, dit lukt het beste als je slaapkamer een afspiegeling is van je persoonlijkheid.

Bed kopen? Woonwinkeltips:

Een goede voorbereiding

Voordat je een nieuwe bed koopt is het verstandig te analyseren welk ’slaaptype’ je bent. Slaap je vooral op je buik, op je rug of op je zij? Heb je het ‘s nachts koud of warm? Transpireer je veel of weinig? Neem deze punten mee bij de aanschaf van een nieuw matras, bedbodem, dekbed of kussen.

Look & feel

De sfeer van je slaapkamer bepaal je behang, verf, de juiste vloer, gordijnen, accessoires en bed textiel. Maak een moodboard van alle inspiratie die je tegenkomt in tijdschriften en/of internet. Dit voorkomt dat je, door het enorme aanbod, de weg kwijt raakt tijdens je zoektocht naar je nieuwe slaapkamer.

Proef slaapje

Ga uitgebreid proefliggen!! In de meeste slaapkamerspeciaalzaken krijg je uitgebreid de gelegenheid om proef te liggen. Het is verstandig om dit ‘s ochtends te doen, dan ben je nog lekker fris. In de loop van de dag ben je al wat vermoeider en ligt ieder bed lekker.

Laat je uitgebreid adviseren

Bij een betere slaapkamerspeciaalzaken informeren ze je uitgebreid over de verschillende slaapsystemen en de eigenschappen. Ze geven ook advies over bijvoorbeeld de maatvoering van het matras. Ga altijd uit van je lichaamslengte en tel daar minimaal 20 cm bij op.