Alles over sanitair
Dit artikel is onderdeel van: Sanitair gepubliceerd op: 12/04/2021
Sanitair is een zeer belangrijk begrip als het aankomt op het verbouwen van een bestaande badkamer of het kiezen van een nieuwe badkamer. Maar ook als het gaat om het kiezen van de kranen bij de wastafel of de keuze van het toilet. Zo zie je dat sanitair een breed begrip is. Kort gezegd valt alles aangesloten op de waterleiding en de afvoer onder sanitair.
Wat is sanitair?
Sanitair omvat alle onderdelen die bedoeld zijn voor de verzorging van het menselijk lichaam. Meestal zijn dergelijke installaties aangesloten op de waterleiding en hebben deze een afvoer. Sanitair vind je vooral terug in de badkamer, het toilet, de keuken en bijvoorbeeld een wastafel in de slaapkamer. Sanitair is meestal aangesloten op het riool. Onder sanitair vallen onder andere wastafels en kranen, badkuipen, wc’s en urinoirs, douche-installaties, maar vaak ook accessoires zoals badkamermeubels, spiegels en waskommen.
Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van sanitair:
Het bad
Baden komen in alle soorten en maten. Tegenwoordig hoeft een bad niet meer rechthoekig, wit of betegeld te zijn. Én ze mogen vrij in de ruimte staan! Voor de kleine badkamers zijn er tegenwoordig voldoende ruimtebesparende oplossingen, denk hierbij aan een hoekbad of een combinatie van een douche en bad. Voor de ruimere badkamer zijn er nog meer mogelijkheden.
Het vrijstaande bad is nog steeds een grote trend voor de badkamer. Door de prachtige vormen van de huidige baden is ‘wegstoppen’ in een hoek er niet meer bij. Ronde baden, ovalen baden of vreemdere vormen zoals een driehoek worden steeds meer middelpunt van de badkamer.
Om het bad optimaal in het ontwerp van je badkamer in te passen zijn er talloze basisvormen, zoals rechthoekig, rond, halfrond, ovaal en zeshoekig. Het voordeel van een meerhoekig bad is dat deze heel gemakkelijk in een lastige of afwijkende hoek, tegen de muur of diagonaal tussen twee hoeken is te plaatsen. Een vrijstaand meerpersoons bad is helaas niet voor elke badkamer weggelegd.
Bij de aanschaf van een nieuw bad hou je ook rekening met de diepte van het bad en de bodemmaat, deze twee aspecten bepalen of je volledig onder water zit of niet. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het helemaal niet noodzakelijk een groot bad aan te schaffen om alleen of samen comfortabel te kunnen genieten.
Er zijn bijvoorbeeld baden met een lengte van 160 cm die door hun diepte en bodemmaat meer ruimte bieden dan een bad van 180 cm. Rechthoekige baden zijn verkrijgbaar tot een lengte van 200 cm. De meest gangbare hoekbaden zijn circa 145 x 145 cm.
De douche
Ruime douches zijn dé trend van dit moment. De douchebak is tegenwoordig verkrijgbaar tot een breedte van 180 cm zodat het eenvoudig is om een prachtige inloopdouche te creëren. Hoe vlakker de douchebak, hoe beter. Een lage douchebak oogt niet alleen ruimtelijker, maar heeft ook een lage instap. Een bak is geen must om een mooie doucheplek te creëren.
De afvoer kan namelijk ook in een tegel of gietvloer worden gerealiseerd. Het ouderwetse doucheputje heeft concurrentie gekregen van een lange roestvrijstalen douchegoot die over de volle breedte geplaatst wordt, hierdoor heeft het douchewater geen kans meer de badkamer in te lopen.
Tijdens het douchen wordt vaak hele badkamer nat, om dit te voorkomen is een scheidingswand of douchedeur nodig. Deze wanden en/of deuren zijn er in talloze, mooie variaties. Populair zijn de douchewanden waarbij geen of zo weinig mogelijk profielen worden gebruikt. De populairste douchewanden zijn momenteel minimalistisch, tijdloos en makkelijk in onderhoud.
Profielloze douchewanden hebben tegenwoordig scharnieren in plaats van profielen en worden vaak volledig op maat gemaakt. Vloeren, opstapjes of schuine wanden vormen hierbij geen probleem. Vandaag de dag worden de meeste douchewanden ook geleverd in helder veiligheidsglas. Hoe dikker het glas, des te minder kans op breken. De beste dikte is 8 mm. De moderne douchewand kan ook worden voorzien van een speciale coating waardoor je minder kalkaanslag krijgt.
Een goede douche maakt een bad bijna overbodig. De voorwaarde is natuurlijk wel een goed douchegarnituur. Het liefste met een regendouche, handdouche en meerdere zijdouches voor een ontspannende of juist verkwikkende douche ervaring. Stoom is, al dan niet gecombineerd met geurstoffen als eucalyptus of dennen, een verademing voor de luchtwegen en de spieren.
Wat is er lekkerder dan even stoom afblazen in je eigen douche-stoomcabine? De optimale isolatie zorgt voor een direct een aangename temperatuur. Door de constructie van de stoomcabine blijft je badkamer gewoon droog. Wil je een cabine met massagedouches, zijdouches of een dak douche? De meeste cabines kunnen naar wens worden gemaakt. Bij een stoomcabine kan je kiezen voor een inbouwcabine of een voorbouw cabine.
Bij een inbouwcabine staat de stoomcabine ingebouwd achter een tegelmuur en zie je alleen de deur van de cabine. Een voorbouw cabine staat als een losse unit voor de tegels. Voordeel van de inbouwcabine is dat deze eenvoudiger te integreren is in het ontwerp en interieur van je badkamer.
De wastafel
Het aanbod van wastafels voor de badkamer is tegenwoordig ruim en zeer aantrekkelijk. Modern, strak, wandgebonden en los, er is voor elke ruimte een mogelijkheid. De materialen spreken ook tot de verbeelding. De wastafel is misschien wel het meest veelzijdige element van de moderne badkamer.
Daarom is er ook heel veel keuze: van minimalistisch tot klassiek, van opzetwaskommen tot inbouwwastafels. De waskom is bijna niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. De wastafel hoekmodellen besparen ruimte, ovale en organisch gevormde wastafels spreken hebben een geheel eigen look.
Van oudsher worden wasbakken gemaakt van keramiek. Het keramiek van vandaag de dag wordt behandeld met een kalk werende laag.Zodat je extra lang plezier van je wastafel hebt. Ook andere materialen worden tegenwoordig veel gezien. De design wastafels worden soms gemaakt van niet zo voor de hand liggende materialen.
Bijzondere combinaties van aardewerk en blinkend roestvrij staal. Een porseleinen waskom op een houten tafelblad. Deze opties zijn allang geen uitzondering meer. Terrazzo is terug van weggeweest, deze bestaat uit marmerkorrels of scherven die in cement of klei zijn gedrukt. En dan zijn er natuurlijk de nieuwe materialen als composietsteen, glas en beton.
Toiletten
Toiletten zijn vaak een onderdeel van een geheel badkamerconcept en de design toilet is hier geen uitzondering in. Toiletten zijn er in veel soorten, maten en uitvoeringen. Het zwevende toilet is natuurlijk van deze tijd en niet meer uit onze moderne badkamer of toiletruimte weg te denken.
Het zwevende toilet is mooi om te zien en neemt optisch minder ruimte in. Bij een zwevend toilet is de vloer makkelijk schoon te houden. Het spoelmechanisme is bij deze toiletten onzichtbaar achter de wand weggewerkt en de bedieningsplaten van het spoelsysteem zijn tegenwoordig ware designproducten. Er zijn vandaag de dag ook bedieningsplaten die in combinatie met het inbouwreservoir 50 % op water besparen, duurzaam en verantwoord dus! Sommige panelen spoelen zelfs aanraakvrij.
Urinoirs
Ook in Nederland is het urinoir in opkomst. Urinoirs zie je steeds vaker in de toiletruimtes van de Nederlandse huizen. Je denkt aan een urinoir bij de inrichting van je badkamer, of toiletruimte maar er zijn tegenwoordig voor de particuliere badkamers zeer fraaie exemplaren verkrijgbaar. De voordelen van een urinoir: minder waterverbruik en hogere hygiëne.
Het urinoir hangt op stahoogte aan de wand, is mooi en functioneel gevormd en past qua design perfect bij de meeste toiletcombinaties en fonteintjes. De moderne urinoir heeft een deksel, zo sluit je het mooi en hygiënisch af. Het urinoir is relatief klein en heeft maar een klein stukje wand nodig.