Zelf stickers maken, zo doe je dat

Dit artikel is onderdeel van: 1PT gepubliceerd op: 15/07/2022

Stickers, dat zijn handige hulpmiddelen. Ze geven je informatie over het onderwerp of de houdbaarheid van een product. Toch hoeven stickers niet louter functioneel te zijn. Het is daarnaast erg leuk om ze te personaliseren. Bijvoorbeeld om op cadeautjes, jampotjes, koffers of een drinkbeker te plakken. Je kunt bij het personaliseren helemaal losgaan qua kleur, vorm of layout. Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om je eigen stickers te maken.

Zelf stickers printen

Heb jij een printer tot je beschikking? Dan kun je met speciaal printerpapier je eigen ontwerpen afdrukken. Er moet daarvoor voor wel een speciaal bewerkingsprogramma op je laptop of PC, zoals Adobe Indesign of Microsoft Word (met gratis aanpasbare templates), zijn geïnstalleerd.

Verder is het is van belang van te voren te controleren of jouw printer geschikt is voor het bedrukken van stickervellen. In elk geval zijn alle inkjetprinters geschikt voor het afdrukken van je eigen ontworpen stickers. Een inkjetprinter levert een scherpgedrukte tekst af en heeft een prima kleurweergave. Heb je een laserprinter? In de productomschrijving van de etiketten of stickervellen staat vermeld of die voor een laserprinter geschikt zijn.

Er zijn ook speciale kits verkrijgbaar, waarmee je een sticker middels een extra lamineerlaag waterafstotend kunt maken. Dat is natuurlijk ideaal omdat je zo nog langer van jouw unieke ontwerp kunt genieten.

Stickers laten drukken

Heb je geen of geen geschikte printer ter beschikking? Wil je een sticker dubbelzijdig laten bedrukken of wil je hele grote stickers drukken? Op internet vind je vele aanbieders die jouw eigen ontworpen stickers professioneel kunnen afdrukken. Prijzen zijn door de jaren heen erg gezakt door nieuwere print- en druk technieken. Laat zijn je eigen gedrukte stickers binnen handbereik. Zelfs als je er maar 1,10 of 100 nodig hebt. 

Raamstickers

Een aparte categorie zijn speciale stickers voor op ramen. Hiermee kun je een versiering of tekst op een of meerdere ramen aanbrengen. Raamstickers zijn er in vele soorten en maten, zoals, dubbelzijdige raamstickers, statisch hechtende stickers, afneembaar hechtende stickers en beeldscherm stickers. Deze raamstickers zijn voor iedere toepassing mogelijk.

Hoe kun je raamstickers het beste bevestigen?

Allereerst moet het betreffende raam goed vetvrij en schoon worden gemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat de sticker helemaal recht wordt geplaatst. Markeer hiervoor de boven- en onderkant van de sticker met behulp van een waterpas en een niet watervaste markeerstift. Nadat je dit hebt gedaan en/of de plaats voor de sticker op het raam hebt bepaald, komt de volgende stap. Plak een klein stukje van de bovenzijde van de sticker op het raam en werk langzaam naar de tegenoverliggende kant. Bij hele kleine stickers die je op het raam aanbrengt, zal dit zonder de vorming van luchtbellen gaan. Bij stickers met grotere oppervlaktes kun je met een plastic pasje of een rakel eventueel ontstane luchtbellen naar de zijkanten wegwrijven.

Een sticker “nat” aanbrengen

Heb je geen of weinig ervaring met het bevestigen van een sticker op het raam of gaat het om een grote sticker voor op het raam? Een dergelijke sticker kan prima met behulp van water en zeep worden aangebracht. Doe hiervoor een mengel van water met een druppeltje afwasmiddel in een plantenspuit en spuit de gewenste plek hiermee in.

Breng nu de raamsticker aan. Mocht de sticker niet helemaal recht zitten, dan kun je de sticker nog wat verschuiven. Zit de sticker op de goede plek? Dan kun je met een plastic pasje of rakel het water en de eventuele ontstane luchtbelletjes wegwrijven.