Aanvragen huurtoeslag

Dit artikel is onderdeel van: Huren gepubliceerd op: 11/02/2021

Wanneer je recht hebt op huurtoeslag en voldoet aan de voorwaarden die aan deze huursubsidie worden gesteld, kun je via de Belastingdienst deze toeslag aanvragen.

Dit kan gelijk via het internet, maar als je de voorkeur geeft aan een papieren formulier kan dat natuurlijk op. Nadat je alles naar waarheid hebt ingevuld, wordt de aanvraag door de Belastingdienst binnen 8 weken afgehandeld. Je krijgt dan een bericht thuisgestuurd waarin de hoogte van de huurtoeslag beschreven staat, dit wordt ook wel een voorschotbeschikking genoemd.

Van het moment dat je die voorschotbeschikking ontvangen hebt, zul je in het vervolg iedere twintigste van de maand huurtoeslag ontvangen op het door jou opgegeven rekeningnummer. In het jaar daarop ontvang je de definitieve berekening. Hieruit blijkt of je de huurtoeslag terecht hebt ontvangen ofdat je het onterecht hebt ontvangen en het terug moet betalen.

Huurtoeslag hoef je niet ieder jaar opnieuw aan te vragen, dit gaat allemaal automatisch. Vergeet niet om wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst die van invloed kunnen zijn op de (hoogte) huurtoeslag. Meer weten over uitbetaling van huurtoeslag?

Uitbetalen van huurtoeslag

Het uitbetalen van huurtoeslag kan op verschillende manieren. Dit hangt in de eerste plaats af van de hoogte van de huurtoeslag en natuurlijk van jouw persoonlijke voorkeur. Wanneer je huursubsidie minder dan € 24,- bedraagt, krijg je niets. Mocht aan het einde van het jaar blijken, dus bij de defenitieve berekening, dat je recht had op meer krijg je dit uiteraard alsnog uitgekeerd. Het is dus altijd aan te raden om de huurtoeslag aan te vragen ook wanneer dit minder dan € 24 is.

Bij een huurtoeslag tussen de € 24 en € 60 krijg je het bedrag in één keer op de rekening gestort. Voor bedragen van boven de € 60 krijg je iedere 20ste van de maand het desbetreffende bedrag uitgekeerd.

Uitbetalen huurtoeslag aan de verhuurder

Je kunt ervoor kiezen om de huurtoeslag te laten uitbetalen aan je verhuurder. Dit moet dan wel op de aanvraag worden ingevuld en natuurlijk moet je verhuurder deze manier ook goedkeuren. De verhuurder verrrekent vervolgens de huur met de huurtoeslag en brengt minder huur aan je in rekening.

Een andere methode is om de huurtoeslag op je eigen rekening te laten uitkeren.