Kopen of huren. De Voor- & nadelen

Dit artikel is onderdeel van: Hypotheek gepubliceerd op: 11/02/2021

Wil je een plek voor jezelf? Wil je de mogelijkheid hebben je woning naar jou smaak te verbouwen? Of vind je het fijn om geen ongemak te hebben bij reparatie en onderhoud en wil je liever geen jaren aan een hypotheek vastzitten?

Zou je graag een huis willen kopen of ben je nog aan het twijfelen om een appartement te huren? De keuze tussen kopen of huren is zeer moeilijk. We bespreken hier daardoor alle vooren nadelen om de keuze voor jou makkelijker te maken.

Wanneer je kiest om een huis te kopen dan is die plek wel helemaal van jezelf en kun je hierover zelfstandig beslissingen maken. Wanneer je een badkamer wilt plaatsen of de keuken wilt vernieuwen hoeft er geen verantwoording te worden afgelegd aan de huisbouw en vaak zorgt dit ook nog voor meerwaarde bij verkoop. Daarnaast bouw je met het kopen van een huis op lange termijn een vermogen op. Hieronder vind je een kort overzicht met de voor- en nadelen die een koophuis met zich meebrengt.

Voordelen koophuis

  • Een eigen huis is een plek van jou zelf. Je kunt het geheel verbouwen en inrichten zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn sommige investeren waardeverhogend.
  • Door het kopen van een huis bouw je vermogen (bezit) op, hoe de waarde op de kortere termijn ook fluctueerd. De waarde van de woning stijgt sneller dan de inflatie. Ook is een woning in veel gevallen goedkoper naar verloop van tijd dan huren.
  • De rente die je betaald over je hypotheek is aftrekbaar.

Nadelen koophuis

  • Al het onderhoud aan het huis komt op jouw rekening
  • Het is niet altijd zeker of een huis in waarde stijgt
  • Naast de hypotheekkosten zijn er ook nog overige woonkosten zoals verzekeringen, gemeentelijke lasten en heffingen
  • Er bestaat een kans dat u meer moet betalen wanneer de rentevaste periode afloopt.
  • Een koophuis bent u minder flexibel als bij een huurhuis.

Scheefhuren en scheefwonen

Wil je huren, houdt er dan rekening mee dat je inkomen bij inschrijving wordt getoetst. Dit om 'scheefwonen' te voorkomen. Scheefwonen of scheefhuren houdt in dat mensen met een boven modaal inkomen (voor een éénpersoons huishouden ligt de grens hier op €40.024) in (sociale huur)woningen wonen die eigenlijk voor de lagere inkomensgroepen zijn bestemd.

Dit is vooral het geval bij huren. Hierdoor zit de huurwoningmarkt op slot en komen de mensen met een laag inkomen maar moeilijk aan een huurwoning die bij ze past. Zij moeten noodgedwongen duurder huren dat dat zij eigenlijk kunnen betalen of uitwijken naar andere mogelijkheden.

Het aanpakken van scheefwonen staat bij de politiek, hoog op de agenda. Zij stellen een verdere stijging van de huurprijzen voor. Daarnaast willen ze zelfs dat huren bij woningcorporaties voor huishoudens met een boven modaal inkomen niet meer mogelijk wordt.