Hypotheek

Een hypotheek is een lening met onroerend goed als onderpand, ook wel een hypothecaire lening genoemd. In Nederland zijn vooral de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek populair, dankzij het recht op hypotheekrenteaftrek. Voor het afsluiten van een hypotheek heb je altijd een hypotheekverstrekker nodig, zoals een bank of investeringsmaatschappij. Ook voor het kopen van een tweede huis vragen veel mensen een (extra) hypotheek aan.

Voor ondernemers en zzp’ers bestaan gespecialiseerde hypotheekverstrekkers. Voor het oversluiten van een hypotheek of de aanvraag van een nieuwe hypotheek is onafhankelijk advies van een hypotheekadviseur vaak gewenst. Ook makelaars ondersteunen graag bij het financiële aspect van het kopen of verkopen van een woning. Het passeren van een hypotheek gebeurt bij een notaris,met zowel de kopende als verkopende partij. De hypotheekakte en transportakte worden dan ondertekend.

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
    Als vuistregel kun je hanteren om je maximale hypotheek te bereken: Je bruto jaarsalaris x 4,5. Dat geeft je een realistisch idee van hoeveel je kan lenen qua hypotheek. Voorbeeld: je verdiend € 30.000 bruto per jaar, dan kun je uitgaan dat je maximaal € 135.000 kunt lenen. Wil je samen een huis kopen? Dan kun je jouw jaarinkomen en het jaarinkomen van je partner bij elkaar optellen.
  • Wat is een hypotheek?
    Simpel gezegd is een hypotheek een lening om een huis te kunnen kopen. Je gekochte huis dient als onderpand voor de bank. Dat wil zeggen dat de bank die je het geld leent het onderpand kan opeisen als je niet aan de (betaal)verplichtingen voldoet.
  • Tot welke leeftijd kun je een hypotheek afsluiten?
    Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kunt krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen een afgesproken looptijd van 30 jaar overlijdt. Dan ziet de bank het aan jou geleende geld dus niet terug. Om dat risico te voorkomen sluit je normaal gesproken een overlijdensrisicoverzekering af. De maximum leeftijd voor het afsluiten van zo'n verzekering ligt vaak op 72 jaar.