DJ Spullen & DJ Apparatuur. Dit heb je nodig

Dit artikel is onderdeel van: Muziek gepubliceerd op: 13/04/2021

Een timmerman kan ook pas een kastje in elkaar zetten als hij over het juiste gereedschap beschikt. En dat is met een DJ precies hetzelfde. Het kiezen van je eigen DJ spullen is niet zomaar op een middag gedaan, maar je zult je goed moeten afvragen waar je precies naar op zoek bent, hoeveel geld je er aan wilt uitgeven en of je het vooral thuis of juist mobiel wilt gaan gebruiken.

Het mooie van alles is dat je niet het beste van het beste in huis hoeft te halen om te starten met draaien. Een beginnende DJ heeft in principe al genoeg aan een instapmodel DJ controller, die vaak al met DJ-software zoals Virtual DJ LE, Traktor LE of Serato DJ Intro geleverd wordt. Neem er een DJ koptelefoon en eventueel een setje DJ speakers bij en je kunt aan de slag!

Gewoon doen

Waar je vroeger voor pakweg 400 euro een erg basic systeem in huis kon halen met twee CD-spelers en een mixer er tussen, is er een ware verandering geweest in de wereld van DJ’s. DJ apparatuur is namelijk veel goedkoper geworden voor de beginnende DJ en dat maakt het voor veel jong talent aantrekkelijk om te starten met een goedkope DJ controller. Zo hoef je niet veel geld uit te geven om DJ te worden en kun je op het gemakje kijken of dit het juiste vak is voor jou, zonder dat je er enorme bedragen voor hoeft te investeren.

Je wilt over DJ spullen beschikken om te oefenen en beter te worden als DJ. Elke DJ is het erover eens dat het leven als artiest niet alleen om de muziek zelf gaat. Zoals elke automonteur niets kan zonder zijn gereedschapskist zo gaan ervaren DJ’s ver om er zeker van te zijn dat hun DJ apparatuur en DJ spullen goed zijn.

Hieronder een klein overzicht van de belangrijkste toolset en een uitleg.

DJ Mengpaneel of DJ mixer

Onmisbaar is natuurlijk een DJ mixer, ook wel DJ mengpaneel genoemd. Dit is het belangrijkste element van de apparatuur, omdat je hier je daadwerkelijk mix mee maakt. Er zijn veel verschillende typen en merken, maar wij adviseren een mixer met tonenregeling. Met name de lage tonen (bass/beat) zijn handig bij het mixen. Kies dus een mengpaneel dat dit heeft! Daarnaast zijn kwalitatief goede schuiven absolute noodzaak, zeker de cross fade is een onderdeel dat kwetsbaar is. Er zijn ook mengpanelen die over effecten beschikken, bv. flanger of delay. Deze categorie is over het algemeen wel wat prijziger.

Enkele voorbeelden van merken met een goede reputatie zijn Pioneer, Korg, Denon en DateQ.

Draaiapparatuur

Verder maakt het voor DJ apparatuur uit waarmee je wilt gaan draaien: cd’s, platen of software. Voor cd’s zijn er allerlei verschillende typen cd-spelers, waarin een onderscheid gemaakt worden in table top en 19 inch. Table top cd-spelers lijken in gebruik sterk op de platenspeler en zijn ook zo te bedienen (scratchen, corrigeren). Uiteraard kun je hier gewone cd’s op afspelen, maar veelal ook mp3 en midi tracks. Pioneer speelt ook hier een grote rol in het aanbod. Pioneer heeft namelijk een DVJ-speler, waarmee je naast audio tracks ook beeld (dvd) kunt mixen. Andere merken zoals Denon en Reloop hebben ook uitstekende table top cd-spelers.

Meer traditioneel en over het algemeen goedkoper dan table top zijn de 19 inch cd-spelers. Dit zijn over het algemeen één of twee pitch control cd-spelers, waar je erg goed mee kunt leren mixen. JB Systems, Numark en Denon hebben verschillende modellen op de markt. Sommige modellen beschikken over een aparte controller of inbouw. Let ook op het aantal BPM.

Misschien denk je dat vinyl voorgoed uit de dance scene verdwenen is, maar veel DJ’s zweren nog steeds bij het draaien met vinyl en dus platenspelers of draaitafels. De absolute klassieker is de Technics SL-1200, maar met de toenemende populariteit van vinyl onder muziekliefhebbers is er meer keus gekomen. Onder andere Numark, Stanton en Koolsound brengen alternatieven voor Technics met o.a. USB-aansluiting.

DJ Software

Als je met software gaat draaien, kun je uit vele opties kiezen. De meest gebruikte DJ programma’s zijn Native Instruments Traktor, Virtual DJ en Ableton Live. Deze programma’s zijn nog makkelijker aan te sturen met specifieke controllers. M-Audio, Numark en Denon bieden uitstekende controlelrs. Let wel op een goede set up van je computer (geluidskaart en processor).

DJ Koptelefoons

Een goede koptelefoon voor iedere DJ van levensbelang. Hiermee luister je je platen voor en zorg je voor een goede mix door je tracks gelijk te zetten. Technics en Pioneer zijn de grootste spelers op de markt, maar ook elektronica merken als Sony, Sehnheiser, AKG en Philips brengen DJ koptelefoons op de markt. Zoals voor alle apparatuur geldt, spelen je eigen smaak en wensen ook hier een grote rol. Belangrijk is wel dat je hoofdtelefoon het geluid uit de omgeving buitensluit, zodat je goed kunt voorluisteren. Tijdens inmixen hebben DJ’s de hoofdtelefoon vaak op één oor. Met het andere oor luister je dan naar de andere muziek. Er zijn speciale verstelbare hoofdtelefoons op de markt om dit te vergemakkelijken. Let wel op dat jouw hoofdtelefoon prettig zit; je gebruikt hem veel!

Draaien èn produceren?

Als je zo muzikaal bent dan wil je je talent niet beperken tot het draaien van andermans platen, toch? Je kunt met de laptop die je gebruikt om mee te draaien ook gebruiken om mee te produceren. Er is vele software beschikbaar zoals Ableton en FL Studio waar je snel je muzikale ideeen kunt aftasten. Een goede, snelle laptop is wel aan te raden. Zodra je veel effecten, plugins of virtuele synthesizers gaat gebruiken word het zwaar voor je laptop. Gelukkig zijn meerdere laptops uitermate geschikt als echte DJ laptops. De ideale DJ laptop is snel, betrouwbaar, heeft genoeg aansluitingen, beschikt over een goede accu en is niet te zwaar. Maar ook de afmetingen en maximale resolutie van het beeldscherm zijn belangrijk. Zo houd je het overzicht van al je gebruikte sporen, instellingen en plugins. 

Overige DJ Equipment & DJ Gear

Naast de spullen die je nodig hebt voor het draaien zelf zijn er aantal zaken gewoon handig om te hebben als DJ. Je vinyl kun je het beste in een flightcase bewaren. Vinyl is zo goed beschermd tijdens transport. Cd’s worden over het algemeen in mappen meegenomen. Zorg wel dat de cd’s goed gemarkeerd zijn; weet wat je draait en zoekt! Er zijn ook veel mogelijkheden om je hoofdtelefoon mee te nemen; kies ook hier voor goede bescherming. Er zijn speciale trolleys om je complete set eventueel te vervoeren.

Een veel voorkomend probleem bij draaien is de resonantie van draaitafels, oftewel bewegen/trillen van de draaitafel, zeker bij hard volume kan dit gebeuren. Hier is een oplossing voor: (opblaasbare) kussens. Clubs zullen dit over het algemeen al geregeld hebben, maar laat je niet verrassen!

Sommige DJ’s willen altijd met hun eigen slipmat draaien. Er zijn vele prints beschikbaar, maar nog interessanter: er zijn slipmatten beschikbaar voor table top cd-spelers. Dit voelt als draaien met vinyl!

Last but not least: bescherm jezelf tegen gehoorschade! Let op je volume en, nog beter, zorg voor gehoorbescherming. Zeker in clubs en op festivals beschikken de meeste DJ’s over speciaal op maat gemaakte oordoppen, waarmee je de muziek nog goed kunt horen, maar je gehoor (je belangrijkste instrument!) beschermt.