Wat is het verschil tussen drones en quadcopters?

Dit artikel is onderdeel van: Drones gepubliceerd op: 01/10/2021

De termen drone en quadcopter worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn wel degelijk verschillend. Veel mensen weten het verschil eigenlijk niet tussen deze twee. In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

Drone: onbemand vliegtuig

Met een drone wordt eigenlijk iets anders bedoeld dan een quadcopter. Een drone is namelijk eigenlijk een onbemand luchtvaartuig dat vaak in het leger wordt ingezet, om te spioneren, omgevingen te scannen, filmen of fotograferen van de situatie. In het ergste geval kunnen ze met een drone opdracht geven om vijandige situaties vanuit de lucht te bombarderen. Om deze redenen zijn (militaire) drones ook vele malen groter dan een quadcopter. De maat komt zelfs overeen met dat van een gewoon vliegtuig. Op deze manier zetten ze de vijand vaak op het verkeerde been.

Quadcopters

Een quadcopter is een heel stuk kleiner dan een drone. Een quadcopter kun je namelijk tillen, dit is bij een echte drone niet mogelijk. Doordat een quadcopter een stuk kleiner is, is hij ook veel meer wendbaard in de lucht. En ook niet onbelangrijk: betaalbaar en geheel legaal om mee te vliegen als hobbyist. 

Quadcopters zijn de afgelopen jaren op technisch vlak snel doorontwikkeld. Een quadcopter uit het middensegment is tegenwoordig prima geschikt om foto’s en video’s te maken. Dit is ook vaak één van de redenen dat mensen puur uit hobby een quadcopter aanschaffen. Dit is uiteraard niet mogelijk bij een drone, tenzij je iemand de oorlog verklaart.

Op de quadcopter zitten namelijk vier (quad) propellers bevestigd die je ieder apart moet besturen. Deze propellers zorgen ervoor dat je quadcopter stabieler in de lucht blijft hangen en dus minder bevattelijk is voor windvlagen. Maar het blijft niet bij vier propellers. Zo is er ook de hexacopter of een octocopter die respectievelijk 6 of 8 propellers hebben. Dit zorgt voor naast meer stabiliteit in de lucht, ook voor meer kracht zodat er zelfs met een 'payload' gevlogen kan worden. Een payload in de vorm van een grote, zware (4K) camera of zelfs pakketten om te vervoeren van punt A naar punt B.

Drone ≠ qaudcopter

Een letterlijke drone is dus niet iets waarmee je hobbymatig kan vliegen. Dat maakt de benaming "drone" dan misschien wat onhandig. Dat zie je wel bij meerdere (massa)producten gebeuren. Zo heeft bijna niemand het over een navigatiesysteem, maar over "TomTom". De quadcopter moet dit lot ook begaan en door het leven gaan als 'drone'. De enige overeenkomst tussen beiden is dat het een onbemand vliegtoestel is die propellers gebruikt.