Drones

Drones zijn kleine, op afstand bestuurbare vliegtuigjes die kunnen rondvliegen en foto's of video's kunnen maken van wat je maar wilt dat ze bekijken. Ze worden ook wel "quadcopters" of "dquadrics" genoemd. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor militair gebruik, maar nu zijn er veel verschillende soorten voor civiel gebruik. Sommige mensen gebruiken ze om luchtfoto's te maken van hun huizen en eigendommen voor de verkoop.

 • Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?
  Dat hangt af van waar je de drone voor gebruikt. Als je gewoon wat selfies en video's wilt maken en die met je vrienden wilt delen, dan heb je geen vliegbrevet nodig. Als je de drone echter voor iets serieuzers wilt gebruiken (zoals het maken van luchtfoto's of video's van een bouwplaats voor een architectenbureau), dan moet je overwegen om een brevet te halen.
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een drone?
  Hier zijn belangrijke zaken die je moet weten voordat je jouw aankoop doet. Drones zijn geen speelgoed; het zijn uiterst geavanceerde machines. Zorg ervoor dat je bij een gerenommeerde dealer koopt en alle instructies leest en begrijpt die bij de drone worden geleverd die je koopt. Weet dit: De meeste EU landen verbieden het gebruik van een drone (zelfs een kleine) zonder vliegbrevet. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van de lokale autoriteiten voordat je met je drone gaat vliegen.
 • Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een laag risico?
  Vliegen met een drone onder 400 voet (122 meter) boven de grond (AGL) wordt beschouwd als een laag risico. Drones die meer dan een 250 gram wegen, mogen zonder vliegbrevet worden gevlogen. Je moet ook minstens 16 jaar oud zijn om met een drone te mogen vliegen. Voordat je gaat vliegen, moet je ervoor zorgen dat het gebied waar je van plan bent te gaan vliegen vrij is van mensen, voertuigen en andere objecten. Vliegen in de buurt van vliegvelden, boven andere vluchten van vliegtuigen of boven federaal eigendom is niet toegestaan (no-fly zones).
 • Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een gemiddeld risico?
  In de VS mag je alleen recreatief (voor je plezier) met een drone vliegen als je minstens 16 jaar oud bent. Je moet de eigenaar of operator van de drone zijn en te allen tijde de controle over de drone behouden. Je moet je houden aan alle verkeers- en luchtvaartregels. Je mag je drone niet gebruiken boven mensen, een luchthaven, binnen 400 voet (122 meter) van een bouwwerk (tenzij je een elektriciën bent die onderhoud uitvoert), of binnen het zicht van de drone vanaf een voertuig of ander platform.
 • Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een hoog risico?
  Het vliegen met een drone met hoog risico is geen misdrijf. Exploitanten van deze drones kunnen echter wel worden beschuldigd van een misdrijf volgens de regels en voorschriften van de Federal Aviation Administration (FAA). Daarom moet je, voordat je met de drone een testvlucht maakt, eerst toestemming van de FAA krijgen en ervoor zorgen dat je zich aan alle andere toepasselijke wetten houdt. Hier volgen de vereisten om deze goedkeuring te krijgen:
  1. Je moet minstens 16 jaar oud zijn.
  2. Je dient in het bezit te zijn van een geldig vliegbrevet.
  3. Je dient in het bezit te zijn van een geldige medische keuring.
  4. Je dient in totaal ten minste 250 uur als gezagvoerder te hebben gevlogen.
  5. Je dient ten minste 50 uur overland te hebben gevlogen als gezagvoerder.