Van Energieleverancier overstappen, hoe werkt dat?

Dit artikel is onderdeel van: Energie gepubliceerd op: 25/03/2021

Energieleveranciers doen er alles aan om nieuwe klanten te werven. Welkomstcadeaus of flinke kortingen als je vandaag nog overstapt. Maar van energieleverancier overstappen, hoe werkt dat?

  1. Bekijk allereerst de voorwaarden van je eigen, huidige energieleverancier. Let hierbij op de duur van het contract, opzegtermijn en eventuele boeterente. Sommige energieleveranciers leggen een boeterente op wanneer je tussentijds van energie leverancier wilt wisselen.

  2. Vergelijk de tarieven van de verschillende energieleveranciers. Dit kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online doen.

  3. Houdt rekening met kosten zoals transportkosten, btw, vastrecht en energiebelasting. Niet alle energie aanbieders nemen dit mee in hun overzicht waardoor je soms bedrogen uit kunt komen.

  4. Bekijk de voorwaarden van de nieuwe leverancier. Let hierbij op: duur van het (actie)tarief, kosten van betaalwijzen/betalingsherinneringe en de vorm van het contract. Soms zijn de prijzen van een langlopend contract aantrekkelijk, maar besef je dan goed dat je pas na die periode (soms wel tot 3 jaar) kan overstappen.

  5. Meld jezelf aan bij de nieuwe energieleverancier. Natuurlijk heb je hiervoor wel eerst gekeken naar de opzegtermijn bij de oude leverancier.

  6. Geef de meterstanden door aan de nieuwe leverancier. Verstandig is om hiervan zelf altijd een kopie te bewaren.

  7. Op basis van de door jouw verstrekte informatie stelt je nieuwe energieleverancier een nieuw termijnbedrag vast. Je oude energieleverancier zal je binnen twee maanden een eindafrekening sturen. Let bij de eindafrekening goed op de meterstanden zodat je niet teveel betaald!

Nu kun jij met een veilig gevoel overstappen en euro's besparen omdat je verzekerd bent van de goedkoopste energie!