Creditcard aanvragen

Dit artikel is onderdeel van: Creditcards gepubliceerd op: 25/03/2021

Tegenwoordig beschikken de meeste mensen wel over een creditcard. Een creditcard dient het gemak, want je kunt er gemakkelijk aankopen mee betalen op het internet of in een winkel. Een voordeel van een creditcard is dat je eerst iets kunt aankopen en dat dit aankoopbedrag pas later van je rekening wordt afgeschreven. De creditcard financiert als het ware je aankoop voor.

Hoe vraag je een creditcard aan?

Omdat verstrekkers van creditcards de kans lopen dat betalingen niet worden voldaan. Eisen de meeste creditcard maatschappijen dat er iedere maand een bepaald bedrag op de desbetreffende bankrekening wordt gestort. Het bedrag dat iedere maand op de bankrekening moet staan, varieert per creditcard verstrekker en staat in verhouding tot de hoogte van de creditcard limiet. Zoals je wellicht begrijpt zul je bij een hogere limiet een hoger bedrag op je bankrekening moeten hebben.

Veel mensen vergeten dat een creditcard geen gratis betaalmiddel is. Voor het gebruik van de creditcard betaal je namelijk jaarlijks kosten in de vorm van een bijdrage. Deze bijdrage staat ook weer in verhouding tot de kaartlimiet. In principe geldt een bijdrage van €20- €45 bij een bestedingsruimte van €1500 - €3500. De jaarlijkse kosten kunnen oplopen tot ongeveer €100 per jaar.

De creditcard is ook een populair betaalmiddel bij studenten. Hoe kan dit zul je je afvragen? Dit komt omdat banken speciale creditcards hebben voor studenten met daarin aangepaste bestedingsruimte en bijdrages. Hierdoor is ook voor studenten de creditcard een gewild betaalmiddel omdat je hiermee je betalingstermijn verlengt. De betalingstermijn bij een creditcard ligt op 1 maand. Overschrijdt je deze termijn dan betaal je extra rente. Dit rentepercentage kan behoorlijk oplopen en in sommige gevallen zelfs tot 16%.

Nummers op een creditcard

Elke creditcard heeft een uniek nummer. Dit nummer is opgebouwd volgens een standaard werkwijze die door bijna alle creditcard maatschappijen wordt gebruikt, ANSI Standard X4.13-1983. Het nummer van de creditcard bestaat uit maximaal vier blokjes van elk maximaal vier cijfers.

Het eerste cijfer geeft aan om welk soort creditcard het gaat:

  • 3 = American Express (37) of Diners Club (38)
  • 4 = Visa
  • 5 = MasterCard
  • 6 = Discover Card

Elke soort creditcard gebruikt een eigen indeling van het creditcard nummer.

American Express

Bij American Express volgen na de getallen 37 nog 13 cijfers. Op plaats 5 tot en met 11 staat daar het rekeningnummer. Op plaats 12 tot en met 14 staat het kaartnummer, gebruikt wanneer er op één rekening meer dan één creditcard is uitgegeven. Op plaats 15 staat tenslotte een controlegetal, waarmee gecontroleerd kan worden of het creditcard nummer klopt.

VISA

Visa gebruikt plaats 2 tot en met 6 voor het 'banknummer', want Visa is een creditcard die wordt gebruikt door een groep van samenwerkende banken. Plaats 7 tot en met 12 (of soms plaats 7 tot en met 15) zijn het rekeningnummer, en op plaats 16 staat het controlegetal.

MasterCard

MasterCard, ook een creditcard van een groep van samenwerkende banken, heeft op plaats 2 een banknummer. De lengte van het banknummer is afhankelijk van het cijfer op plaats 2. Dat kan een 1, 2, 3 of 4 zijn. Het banknummer begint dan eigenlijk op plaats 3 en is 1, 2, 3 of 4 cijfers lang. De cijfers na het banknummer, tot en met plaats 15, zijn samen het rekeningnummer, en op plaats 16 staat tenslotte het controle getal.

Voor- en nadelen creditcards

Voor een ondernemer zitten er voordelen aan het gebruik van een creditcard, zeker ten opzichte van het zelf afgeven van krediet aan zijn afnemers. De ondernemer krijgt namelijk van de creditcard maatschappij vrijwel onmiddellijk zijn geld. Er is echter ook een nadeel, want de creditcard maatschappij vraagt vaak een gedeelte (enkele procenten) van de omzet van de ondernemer. Vooral voor besteding van kleine bedragen die de klant ook wel op een andere manier zou kunnen betalen (contant) is deze vergoeding in verhouding nogal hoog.

Voor de klant zijn er ook voordelen van het gebruik van een creditcard. De klant kan iets kopen zonder dat hij contant geld op zak heeft. De creditcard staat garant dat de winkelier toch zijn geld krijgt. Een ander voordeel kan zijn dat de bestedingen met de creditcard vervolgens in een aantal termijnen betaald kan worden aan de creditcard maatschappij. Het nadeel van een creditcard is het feit dat de klant rente betaald aan de creditcard maatschappij, zolang er nog een onbetaald bedrag open staat. En die rente is vaak vele malen hoger dan de rente op een 'gewone' lening bij een bank.

Geen creditcard door negatieve BKR registratie?

Het BKR is een instantie in Nederland die van elke Nederlander die een krediet heeft lopen bijhoudt of aan de betalingsverplichtingen voldaan wordt. Onder kredieten worden onder meer hypotheken, leningen, creditcards en rood staan op lopende rekeningen verstaan. Heb je moeite met het aflossen van je krediet of hypotheek? Dan kun je een zogenaamde ‘achterstandsmelding’ krijgen in het register van het BKR.

Met een achterstandsmelding kun je vervolgens geen nieuwe kredieten aanvragen. Een negatieve registratie bij het BKR is er vooral om consumenten te beschermen tegen nog hogere schulden. Daarnaast is het register voor kredietverstrekkers en creditcard maatschappijen een belangrijke bron van informatie voor het afsluiten en verkopen van hypotheken, creditcards en andere financiële producten waarbij geld uitgeleend wordt.

Een creditcard met BKR vermelding

Zoals je wellicht snapt is een negatieve vermelding in het register van het BKR een van de redenen waarom creditcard bedrijven aan bepaalde mensen geen creditcard aanbieden. Een creditcard maatschappij wil graag zekerheid: het bedrijf verleent je in feite een lening voor uitgaven met een creditcard. Ben je in de ogen van het BKR ‘niet goed voor je geld’ dan loopt de creditcard verstrekker een groter risico op het niet terugkrijgen van het krediet.

Daarnaast is het aanvragen van een normale creditcard ook jezelf een financieel risico. De negatieve BKR registratie heb je in bijna alle gevallen nooit zomaar opgelopen. Om er zeker van te zijn dat je jezelf door het afsluiten van nieuwe leningen en kredieten niet verder in de schulden steekt is het verstandig om geen onnodige financiële risico’s aan te gaan. Toch is het aanvragen van een creditcard ook met BKR registratie niet onmogelijk.

Oplossing: prepaid creditcard

Wil je met een BKR registratie toch profiteren van de voordelen van een creditcard dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is die er in de vorm van een debitcard of prepaid creditcard. Een prepaid creditcard of debitcard is namelijk een financieel product dat je met een negatieve registratie bij het BKR toch gewoon kunt aanvragen. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat een debitcard of prepaid creditcard eerst moet worden opgeladen met geld dat al van jezelf is.

Een prepaid creditcard of debitcard is een kredietfaciliteit zonder de bijbehorende financiele risico’s. Een prepaid creditcard of debitcard is dan ook een prima oplossing voor consumenten die een creditcard aan willen vragen zonder dat ze onnodige financiële risico’s willen lopen.

Is het prepaid creditcard tegoed op? Dan kun je met de prepaid creditcard niet meer betalen. Laad je de kaart via internet, in een kantoor van een bank of door middel van een storting? Dan kun je je prepaid creditcard weer gebruiken. Je kunt met een prepaid creditcard dus nooit meer geld uitgeven dan je op de kaart hebt gezet. Een veilig idee als je bijvoorbeeld online op internet met je creditcard moet betalen. Met een prepaid creditcard loop je minder risico als je creditcardnummer gestolen wordt. Is het saldo op? Dan kan de crimineel er geen verdere betalingen mee doen.

Veel prepaid creditcards kun je trouwens ook opladen met iDeal. Handig, want iDeal werkt met iedere Nederlandse bank en het opladen van je prepaid creditcard is met iDeal in supersnel gepiept.

Prepaid creditcard of gewone creditcard nemen?

Als je een creditcard wilt gaan gebruiken is de eerste keuze die je zult moeten maken de keus tussen een prepaid creditcard of een gewone creditcard. Beide betaalmiddelen hebben hun eigen voor- en nadelen. De keus tussen een gewone of prepaid creditcard zal dan ook neerkomen op een vergelijking tussen beide soorten creditcards. In die vergelijking zal de nadruk moeten liggen op het doel van de aanschaf van een creditcard en je financiële middelen om een (prepaid) creditcard te financieren.

Voordelen van een prepaid creditcard

  • Lage kosten – de kosten voor een prepaid creditcard zijn vaak een fractie van de kosten voor een normale creditcard.
  • Vooraf opwaarderen – je kunt met een prepaid creditcard nooit meer uitgeven dan je van tevoren op je kaart hebt gezet.
  • Aan te vragen met BKR registratie – doordat een prepaid creditcard geen lening is kun je een prepaid creditcard kopen of aanvragen met BKR registratie
  • Veilig online betalen – doordat je nooit meer kunt uitgeven dan er op je kaart staat is een prepaid creditcard veiliger dan een gewone creditcard om online te betalen.
  • Overal eenvoudig betalen – overal waar je met een normale creditcard kunt betalen kun je ook met een prepaid creditcard terecht.

Een gewone creditcard heeft uiteraard andere voor- en nadelen dan een prepaid kaart. Zo kun je met een creditcard afrekenen zonder dat je geld op de kaart hoeft te zetten. De bank of creditcard maatschappij leent je het geld dat je uitgeeft met een creditcard en wil dat aan het eind van de maand weer van je terug. Ook kan het zo zijn dat de bank het geld dat je uitgeeft met een gewone creditcard in maandelijkse termijnen van je terugvraagt. Dit betekent dan dat de bank hier rente voor rekent.

Of je een gewone creditcard of een prepaid creditcard zult nemen is allereerst een kwestie van goed vergelijken tussen beide kaarten. Ben je niet zo van het lenen van geld? Dan is een prepaid creditcard precies wat je zoekt, met een prepaid creditcard leen je namelijk geen geld maar moet je de kaart eerst opwaarderen voordat je hem kunt gebruiken. En daarmee is een prepaid creditcard voordeliger dan een gewone creditcard.