Wat is een Mailinglist

Dit artikel is onderdeel van: Webdesigners gepubliceerd op: 25/03/2021

Het versturen van een nieuwsbrief doe je met een zogenaamde mailinglist. Een mailinglist is een lijst met e-mail adressen waar de beheerder van die lijst een bericht naar kan sturen. In dit artikel kun je lezen hoe een mailinglist hoort te werken, en waarom dat zo is.

Aanmelden voor een mailinglist

Een mailinglist die zorgvuldig omgaat met aanmeldingen, moet gebruik maken van een systeem van dubbele bevestiging. In het Engels wordt dat "Double Opt-In" genoemd. Bij de nieuwsbrief van deze website werkt dat ook zo.

Opgeven van naam en e-mail adres

De eerste stap is dat je op de website je naam en e-mail adres gaat invullen. De standaardinstelling is 'aanmelden', dus dat kun je zo laten staan. Daarna klik je op de knop 'Verder ->'.

Er verschijnt dan een bericht dat het aanmelden gelukt is, en dat er een e-mail onderweg is waarin wordt uitgelegd hoe je de aanmelding moet bevestigen.

Waarom kom je niet meteen op de mailinglist?

Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar iemand anders kunt opgeven voor een mailinglist (misschien wil die ander wel helemaal niet op die mailinglist staan) moet er altijd een bevestiging worden gevraagd. Als Jan als grapje de naam en het e-mail adres van Piet opgeeft voor een mailinglist, dan komt het verzoek om bevestiging toch bij Piet terecht. Als Piet die aanmelding niet bevestigt, komt hij niet op de mailinglist te staan.

De aanmelding bevestigen

Vrijwel direct na het aanmelden voor een mailinglist wordt er een e-mail gestuurd naar het opgegeven e-mail adres. In die e-mail staat dat er een aanmelding is binnengekomen voor de mailinglist.

Als de ontvanger van de e-mail besluit dat hij of zij inderdaad op de mailinglist wil staan, dan is het genoeg om op de link in het midden van de boodschap te klikken. Als je niet op de mailinglist wilt staan, dan hoef je niets te doen, en wordt de aanmelding na verloop van tijd vanzelf weggegooid door het programma van de mailinglist.

Bevestigen

Door op de link in de e-mail te klikken verschijnt een venster dat er zo uit ziet:

Door nu op de knop "Bevestigen" te drukken is de aanmelding helemaal afgerond.

Je hebt twee keer bevestigd: door op de link in de e-mail te klikken, en door vervolgens op de knop "Bevestigen" te klikken. Deze dubbele bevestiging heet in het Engels "Double Opt-In".

Afmelden voor een mailinglist

Een mailinglist die zorgvuldig omgaat met zijn abonnees, moet het heel eenvoudig maken om je af te melden. Ook bij onze nieuwsbrief kan je je op elk moment afmelden. Dat werkt zo:

Opgeven van naam en e-mail adres

De eerste stap is dat je op de website je naam en e-mail adres gaat invullen. De standaardinstelling is 'Aanmelden', dus dat moet je veranderen in 'Afmelden'. Daarna klik je op de knop 'Verder ->'.

Er verschijnt dan een bericht dat het afmelden gelukt is, en dat er een e-mail onderweg is waarin wordt uitgelegd hoe je de afmelding moet bevestigen.

Waarom verdwijn je niet meteen van de mailinglist?

Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar iemand anders kunt afmelden van een mailinglist moet er altijd een bevestiging worden gevraagd. Als Jan als grapje probeert om Piet af te melden van een mailinglist, dan komt het verzoek om bevestiging toch bij Piet terecht. Als Piet die afmelding niet bevestigt, blijft hij gewoon op de mailinglist staan.

Afmelden mailinglist bevestigen

Vrijwel direct na het afmelden van de mailinglist wordt er een e-mail gestuurd naar het opgegeven e-mail adres. In die e-mail staat dat er een afmelding is binnengekomen voor de mailinglist.

Als de ontvanger van de e-mail besluit dat hij of zij inderdaad van de mailinglist af wil , dan is het voldoende om op de link in het midden van de boodschap te klikken. Als je toch op de mailinglist wilt blijven staan, dan hoef je niets te doen, en wordt de afmelding na verloop van tijd vanzelf weggegooid door het programma van de mailinglist.

Bevestigen

Door op de link in de e-mail te klikken verschijnt een venster dat er zo uit ziet

Door nu op de knop "Verder" te drukken is de aanmelding helemaal afgerond.

Je hebt twee keer bevestigd: door op de link in de e-mail te klikken, en door vervolgens op de knop "Verder" te klikken.

Archief van de mailinglist

Het is heel handig om te kunnen kijken naar de nieuwsbrieven die al eerder verzonden zijn. Als je bijvoorbeeld van plan bent om je aan te melden, dan kun je eerst even kijken wat voor soort nieuwsbrief het is.

De nieuwsbrief van deze website heeft ook een archief. Dat ziet er zo uit:

In de afbeelding staat nog maar 1 nieuwsbrief. Door op het onderwerp van deze nieuwsbrief te klikken verschijnt de inhoud in beeld: