Sparen in het buitenland?

Dit artikel is onderdeel van: Sparen gepubliceerd op: 08/04/2021

Sparen is 'hot'. Iedereen spaart en iedereen gaat op zoek naar de hoogste spaarrente. We staren ons blind op de hoge rente en kijken soms niet ver genoeg naar kosten, verplichtingen en beperkingen en/of mogelijkheden. We gaan zelfs op zoek naar rentes over onze landgrenzen heen.

Zo kun je bij Nederlandse banken in het buitenland hoge rentes krijgen, welke in Nederland niet te verkrijgen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij een 'Nederlandse' bank in Australië sparen tegen een hogere rente dan in Nederland - daar gaan we heen! Is het wel zo verstandig om je geld in het buitenland te zetten tegen een hoge rentevergoeding?

Als je een rekening wilt openen in het buitenland dien je je steeds de volgende zaken af te vragen:

Mag je wel een rekening openen?

Voor de meeste particuliere rekeningen in het buitenland moet je een ingezetene van het land zijn; met andere woorden- je moet er dus daadwerkelijk wonen. Dat je al een rekening hebt lopen bij die bank in Nederland is meestal geen mogelijkheid. De bankfilialen van jouw Nederlandse bank vallen onder lokale wetgeving aldaar en vallen ook onder een aparte NV of BV.

Hoe zit de wetgeving in elkaar?

Stel dat je dan een bank hebt gevonden en je kunt een rekening openen in het buitenland, hoe zit het dan met de fiscale wetgeving? Misschien wordt er wel verwacht dat je aangifte moet doen in het buitenland, en je moet er ook rekening mee houden met je belastingformulier in Nederland. Het kan zelfs zo zijn, dat er een gedeelte van je rendement wordt afgeroomd. Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of het uiteindelijke rendement wel opweegt tegen fiscale regelgeving.

Kosten en Koersen?

Stel nu dat je de eerste twee stappen hebt uitgezocht en het lukt om een rekening te openen in het buitenland. Gelukkig.... Ik kan meer rente verdienen over mijn kapitaal met een rekening in Australië, maar dan dien ik mijn geld wel enkele maanden vast te zetten en mijn euro's worden dan omgewisseld in Australische dollars.

In die maanden kan er veel gebeuren. Zo kan de valutakoers in het land waar je spaart flink dalen. Weg rendement. Daarbij loop je nog een tegen wisselkoers verschillen aan en wellicht nog een vaste kostenopslag.

Economie?

Indien er een hoge rentevergoeding wordt gegeven door een bank, heeft dat te maken met veelal economische omstandigheden in een land of regio. De hoge rentevergoeding is Australië is het directe gevolg van een Monetair beleid om de alsmaar stijgende en te hoge inflatie tegen te gaan in een zeer onevenwichtige economie.

Mensen in een regio of land hebben te maken met hun eigen economie. Het is maar de vraag of je daar als Nederlander risico over je geld wilt laten lopen.

Dus...

Een spaar rente heeft direct te maken met een plaatselijke economie. Het is maar de vraag of je je geld wilt overgeven aan de deze economie en de fiscaliteit aldaar. Nog maar niet te spreken over koersverschillen en de vraag of je überhaupt wel een rekening mag openen als niet-ingezetene van dat land.