Sparen voor je kind: de mogelijkheden

Dit artikel is onderdeel van: Sparen gepubliceerd op: 09/04/2021

Kinderen kosten veel geld. Zeker wanneer ze ouder worden en gaan studeren. Veel ouders sparen daarom voor deze toekomstige uitgaven. Dat is slim want deze kosten komen vaak ook allemaal tegelijk. Maar hoe kun je nu het beste sparen voor je kind? Er zijn meerdere mogelijkheden.

Ieder jaar een beetje

Geld opzij zetten op een gewone spaarrekening is de makkelijkste manier van sparen. Je bent nergens aan gebonden en je kunt altijd geld opnemen als de nood aan de man is. En wanneer je op tijd begint kun je al met een klein bedrag per maand een leuk kapitaal vergaren.

Maar of een gewone spaarrekening ook de meest rendabele manier is om voor je kind te sparen, is maar de vraag. Sommige ‘gewone’ spaarrekeningen bieden je een minimale rente die soms niet eens voldoende is om de inflatie bij te houden. Maak daarom vooraf een goede vergelijking van de rentes en kies voor de best renderende spaarrekening.

Internetsparen

Wil je sparen zonder beperkingen, kies dan in ieder geval voor een internetspaarrekening. Want de rente is op een rekening via internet nog altijd hoger dan op een gewone spaarrekening. Bovendien biedt een internetrekening je veel gemak.

Bijzondere spaarvormen

Een andere optie is om een variant op de gewone spaarrekening te kiezen, zoals een klimrenterekening of een spaarrekening met bonusrente. Er gelden iets meer beperkingen, maar je hebt nog altijd veel vrijheid. Bovendien krijg je een hogere rente. Lees meer over bijzondere spaarrekeningen

Een groot bedrag in één keer

Als je de beschikking hebt over een groot bedrag bijvoorbeeld uit een erfenis of als je spaarloon vrijkomt, kies dan voor een spaardeposito. Dat is een slimme keuze omdat je daarmee een hogere rente kunt krijgen. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Realiseer je wel dat je het spaartegoed tussentijds niet kunt opnemen, tenzij je een boete betaalt.

Bijzondere deposito’s

De voorwaarden van een spaardeposito zijn vrij strikt. Wil je iets meer vrijheid? Kies dan voor een variant op het deposito, zoals een flexibel deposito. Verdiep je wel goed in de voorwaarden van deze bijzondere spaardeposito’s, dan weet je waar je aan toe bent. Lees meer over bijzondere spaardeposito’s

Rekeningen speciaal voor kinderen

Banken bieden heel wat spaarrekeningen en deposito’s aan die speciaal bedoeld zijn om voor de kinderen te sparen. Sparen voor je kind via een speciale spaarrekening kan een goede keuze zijn, want er zijn vaak aantrekkelijke bonusrentes te behalen. Maar houd wel de voorwaarden goed in te gaten! De ‘normale’ rentes op deze rekeningen zijn soms bijzonder laag.

Meer mogelijkheden

Naast sparen op een (bijzondere) spaarrekening of deposito zijn er meer mogelijkheden om een bedrag te reserveren voor je kind(eren). Denk bijvoorbeeld aan een spaar- en studieplan of sparen door slim schenken.

TIP 1: automatisch sparen

Bang dat je de discipline niet op kunt brengen om jarenlang iedere maand een bedrag opzij te zetten? Regel dan een automatische overschrijving met je bank! Zo heb je er geen omkijken naar, terwijl je spaarsaldo gestaag doorgroeit.

Tip 2: kijk verder dan je eigen bank!

Een spaarrekening hoef je niet bij je eigen bank af te sluiten. Het kan zelfs erg lonend zijn om verder te kijken want de spaarrentes verschillen soms sterk per aanbieder. Maak daarom altijd een vergelijking van alle spaarrentes voordat je een rekening afsluit!