Tips om positief denken te stimuleren

Dit artikel is onderdeel van: Relatie gepubliceerd op: 10/02/2021

Positief denken klinkt heel erg sprookjesachtig wanneer in je leven op dat moment alles op wielen rolt. Het wordt minder sprookjesachtig wanneer er enkele "horror" momenten in je leven aanbreken, waar alles op één of ander manier tegen zit. Het is niet onbekend dat het leven nou eenmaal uit ups en downs bestaat. Dat wil niet zeggen dat het zo vanzelf sprekend is dat je in elke situatie, hoe slecht of hoe goed het ook gaat, altijd positief kan denken. In dit artikel zullen we enkele praktische tips geven hoe een positieve mindshift te stimuleren.

Hoe makkelijk zou positief denken niet zijn als alles in ons leven op wielen rolt en goed stemt? Een goede baan, een geweldig huwelijk en gezin, een eigen woning, altijd leuke vakanties kunnen plannen, een geweldige familie, een fantastische wagen rijden, gezond en fit zijn en ga zo maar door. Dit zijn allemaal factoren die het leven van een mens al wat prettiger en dragelijker maken. heel makkelijk is het om in dit soort gevallen een optimistische denkwijze te hebben?! De kunst om positief te denken komt wanneer nou net alles mis lijkt te gaan. Een scheiding, ontslag, verlies van een dierbare, ziekte enzovoorts. Dit zijn de momenten waar het praktiseren van positief denken veel makkelijker gezegd dan gedaan is, omdat je op dit soort momenten heel erg afhankelijk ben van je gemoedstoestand. Ondanks de moeilijkheidsgraad van positief denken onder minder prettige omstandigheden, is het al veel makkelijker de lasten te dragen als je toch nog een optimistische kijk op zaken heb. We kunnen positief denken vergelijken met het zien van een licht puntje in een tunnel. In een tunnel is dat ene licht puntje die je ziet van grote waarde. Als we dit voorbeeld weer naar de realiteit vertalen, kunnen we dat licht puntje zien als de positieve gedachten die sneller naar een oplossing toe zullen werken.

Voordelen van positief denken:

Positief denken heeft heel wat positieve effecten op het persoonlijk leven. Positieve denkers zijn zoals bewezen vaak gezonder, gelukkiger, inspirerende en heel erg gezellige mensen. Positief kunnen denken is een waardevol bezit van een persoon en brengt heel wat voordelen met zich. Onderstaand enkele van de voordelen en positieve effecten van positief denken.

  • Positief denken werkt als een energie booster
  • Het heeft enorme impact op de gezondheid. Het zorgt voor sneller herstel
  • Het maakt stressbestendig
  • Door de rust van positief denken, ervaar je meer positieve emoties
  • Makkelijker kunnen omgaan met mensen in de omgeving.
  • Makkelijker hulp kunnen bieden en krijgen
  • Je bent minder vatbaar voor depressie
  • Je hebt de tools om conflicten sneller uit de wereld te helpen.
Negatief denken vormt een automatische belemmering voor geluk in het leven

We kunnen het nog mooier maken door de zin om te keren en te zeggen dat positief denken juist de weg naar geluk opent. Iemand die pessimistisch is, zit vaak in de slachtoffer rol en is gauw geneigd anderen de schuld te geven, terwijl een optimist juist het vertrouwen koestert. Als optimist ben je er bewust van dat jij de hoofdverantwoordelijke ben voor geluk in je leven. Een pessimist legt die verantwoordelijkheid vaak bij anderen of bij omgevingsfactoren, waardoor omstandigheden de baas over hun leven worden. Dit heeft een instabiele persoonlijkheid als gevolg. Dat wil niet zeggen dat een positieve denker superman is en emoties zo ver als mogelijk stopt of dat zo iemand traumatische ervaringen onder het mom van positief denken goedkeurt. Nee! Dat wil positief denken zeker niet zeggen. Ook een optimist ervaart ups- en downs in het leven. De plan van aanpak in minder prettige situaties maakt wel het verschil met een pessimist. De optimist besluit zijn leven niet door de minder prettige ervaringen te laten domineren, maar juist door positiviteit te laten beïnvloeden.

Tips voor een positieve mindshift

Het is wel een kunst om jezelf onder welke omstandigheid dan ook, bekwaam te maken in positief denken. Hier volgen enkele praktische tips om je meteen de tools te geven naar een positieve mindshift.

Tip #1: Wees lief tegen jezelf

De manier hoe je jezelf behandeld is van toegevoegde waarde voor een positieve mindshift. Streng zijn naar jezelf is alleen positief als je dat doet om een gedrag te verbeteren, maar het werkt niet positief wanneer je jezelf moet straffen. Het is van belang om altijd erop toe te zien dat je heel effectief en constructief naar jezelf toe bent. Praat je zelf positiviteit in en durf jezelf ook eens te verrassen.

Tip #2: Wees dankbaar naar jezelf toe

Ga dagelijks of wekelijks na voor hoeveel dingen je dankbaar zou moeten zijn. Het is daarom goed als je dagelijks even de dag evalueert en bewust nadenkt over waarvoor je dankbaar mag zijn. Ik wil met je wedden dat je ontelbare dingen zal neerpennen. Na dit gedaan te hebben mag je jezelf altijd een extra schouder klopje geven. Dit zal als een energie booster werken.

Tip #3: Maak een kritische keus van mensen die passen in je vrienden kring

Overal kom je positief zowel negatief denkende mensen tegen. Houdt goed in de gaten met wie je je omringt, omdat negativiteit veel sneller beïnvloed dan positiviteit. Kies daarom nauwkeurig uit met wie je optrekt. Het betekent niet dat je de negatief denkende mensen wegstoot, maar met zulke mensen houdt je het liever zakelijk. Positief denkende mensen beïnvloeden elkaar alleen maar positief, waardoor het een booster geeft om de goede stappen voort te zetten.

Aan het eind van dit artikel wil ik aan je meegeven dat positief denken de oplossing naar succes en gelukkig leven is!