Windmolens en energie opwekken
Dit artikel is onderdeel van: Energie gepubliceerd op: 18/01/2022
Pak je eindelijk eens de fiets naar werk, begint het weer zo hard te waaien… Nee, in Nederland zijn wij niet altijd even blij met die harde wind. Toch is wind een vorm van duurzame energie waar wij steeds meer gebruik van zullen maken in de toekomst.
Duurzame energie
Op dit moment is Nederland nog voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen als aardgas, olie en steenkolen. Als het aan de overheid ligt, is de Nederlandse energievoorziening in 2050 volledig duurzaam. Te beginnen met 14% duurzame energie in 2020. Naast de zon, is wind één van de duurzaamste energiebronnen. En het grootste voordeel: het raakt nooit op!
Milieubewust
Fossiele brandstoffen zullen wel ooit opraken. Bovendien is de productie van fossiele energiebronnen erg milieuvervuilend. In tegenstelling tot windenergie. Eén windturbine van drie MegaWatt (MW) in Nederland voorkomt alleen al een uitstoot van bijna 4.000 ton CO2. Te vergelijken met 1.000 personenauto’s die ieder 25.000 km per jaar rijden.
Windmolens
Wil Nederland het doel van 14% duurzame energie in 2020 behalen, dan moet er zowel op land als in zee voor 6.000 MW aan windmolens geplaatst worden. In totaal zullen deze windturbines ruim 30 miljard kWh per jaar opwekken. Dat is bijna een derde van ons totale elektriciteitsverbruik. In 2050 zal windenergie voor 50% van ons totale energieproductie moeten gaan zorgen.
Zelf energie opwekken
Eerder schreven wij al een artikel over zelf energie opwekken. Natuurlijk zal het nog een tijd duren voordat Nederland een volledig duurzame energievoorziening heeft, maar het begin is er!