Barista

Iemand die verschillende soorten koffie voor klanten bereidt en serveert is een barista. Deze beroepsbeoefenaar werkt meestal op vier verschillende gebieden, namelijk klantendienst, het bereiden of serveren van de drankjes, het schoonhouden van de apparatuur en tenslotte winkelbeheer.

Daarnaast weet een barista als geen ander hoe je de koffie moet bereiden en serveren, samen met andere dranken zoals espresso, cappuccino, americano, latte, flat white, enz.

 • Wat is een barista?
  Een barista is iemand die koffiedranken bereidt en serveert, zoals drankjes op basis van espresso, gezette koffie en espresso shots. Het woord "barista" is een Italiaans woord, en in Italië is een barista een mannelijke of vrouwelijke "barman", die meestal achter een toonbank werkt en warme dranken (zoals espresso), koude alcoholische en niet-alcoholische dranken, en snacks serveert.
 • Wat doet een barista?
  Een barista is verantwoordelijk voor het bereiden van koffiedranken, waaronder espresso shots, gezette koffie, en speciale koffiedranken. Ze moeten kennis hebben van verschillende soorten koffie en zetmethoden, en ook van het gebruik van de apparatuur in het koffiehuis. Barista's hebben ook interactie met klanten, door aanbevelingen te geven en vragen te beantwoorden die ze over de koffiedranken of het café zelf kunnen hebben.
 • Waarom worden mensen barista?
  Mensen worden baristas om uiteenlopende redenen. Sommigen zijn gepassioneerd door koffie en willen in staat zijn om uitstekende service en producten van hoge kwaliteit aan de klanten te verlenen. Anderen zijn geïnteresseerd in een loopbaan die flexibiliteit en mobiliteit biedt, of een essentie van klantendienst heeft.
 • Wat bepaalt het salaris van een barista?
  Het loon voor een barista kan variëren naargelang de plaats, ervaring, specifieke vaardigheden die voor de functie vereist zijn, en verantwoordelijkheden. Over het algemeen betalen koffiehuizen tussen €12 - €20 per uur. Wie in verfijnde eetgelegenheden werkt kan iets meer verdienen, terwijl die in grotere ketens minder kunnen verdienen. Barista's die geen voorafgaande werkervaring hebben, kunnen een instapsalaris verwachten, want koffiehuizen richten zich meestal op het aannemen van personen met sterke intermenselijke communicatievaardigheden die ook blijk geven van eerdere ervaring in klantenservice, samen met de juiste diploma's (zoals certificering).