Scooter verzekeren? Eerst vergelijken!

Dit artikel is onderdeel van: Verzekeringen gepubliceerd op: 19/07/2021

Ben je op zoek naar een goede scooterverzekering of bromfietsverzekering maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan hopen we je met dit artikel te helpen bij het vinden van een scooterverzekering die bij jou past. Hier lees je over de verschillende scooterdekkingen die er beschikbaar zijn en geven je inzicht in een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden voordat je de weg op gaat.

Allereerst moet je jezelf de vraag moeten stellen aan welke eisen een scooter verzekering voor jou aan moet voldoen. In Nederland is een WA scooterverzekering verplicht voor iedere scooter bezitter. Deze dekt de schade die aan een ander wordt toegebracht.

Scooterverzekering vergelijken?

Scooterverzekering verplicht?

Het is in Nederland verplicht een scooterverzekering af te sluiten wanneer je met een bromvoertuig de weg op wilt. Een stukje rijden op je scooter mag dus alleen als deze is verzekerd. Door je eigen en of opzittende (bijrijder/passagier) te verzekeren voor schade of diefstal van je scooter, voorkom je flinke kosten. Vooral bij diefstal of een ongeval kan dit hoog oplopen. Wil je op de kosten letten of rijdt je niet veel kilometers, dan is WA verzekerd zijn voldoende. Sommige mensen willen extra diefstal dekking of aanvullende dekkingen.

Verschillende dekkingsvormen scooterverzekeringen

Bij het kiezen van een scooterverzekering kun je kiezen uit drie vormen. Dit zijn de WA, WA+ en de All Risk verzekeringen. Bij de WA verzekering bentje alleen verzekerd bij schade aan andere. Schade aan jouw eigen bromvoertuig wordt niet vergoedt.

WA verzekering

De WA scooterverzekering is de goedkoopste en de meest simpele scooterverzekering, Deze verzekering voor de scooter dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Alle kosten die je jezelf en je scooter toebrengt worden bij deze scooterverzekering niet vergoed en zul je dus zelf moeten betalen.

WA Plus verzekering

De WA+ dekking is uitgebreider dan de WA, in bepaalde gevallen ben je wel gedekt voor schade aan je eigen voertuig. Denk bijvoorbeeld aan schade door storm of brand en diefstal. De WA plus verzekering dekt naast de standaard WA dekking ook schade veroorzaakt door diefstal en joyriding.

Allrisk verzekering

De All risk scooterverzekering is de duurste en meest uitgebreide verzekering voor je scooter. Deze scooterverzekering dekt niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt maar dekt ook de schade die je zelf oploopt. Als je dus een ongeval veroorzaakt worden niet alleen de kosten van de tegenpartij maar ook je eigen kosten door je verzekering vergoed.

Een scooter verzekeren lijkt op eenautoverzekering als het gaat om de verzekeringsvormen. Beide gebruiken zowel de WA, WA+ en All Risk dekkingsvormen.

Aanvullende dekkingen

Daarnaast zijn er nog wat aanvullende dekkingen bij je scooterverzekering mogelijk.

  • Ongevallen opzittende dekking: Deze extra verzekering keert een uitkering aan de nabestaanden uit wanneer er iemand bij je scooter achterop zit komt te overlijden of blijvend invalide raakt, ongeacht wie er schuldig is.
  • Verhaalservice: Deze extra verzekering dekt de kosten van het verhalen van de schade bij de tegenpartij.

Hoe wordt de hoogte van de premie berekend?

Uiteraard bepaalt de waarde van de scooter en de mate waarin je je scooter verzekerd (alleen WA of met aanvullende dekkingen) een deel van je premie. Daarnaast zijn er bij scooterverzekeringen nog een aantal factoren die meespelen voor de hoogte van de verzekeringspremie.

Soort scooter- of brommerverzekering

Een WA- verzekering is de goedkoopste verzekering maar biedt ook minder dekkingen dan een WA-Casco of een of een Allrisk verzekering

Leeftijd scooter- of brommer bestuurder

Een jongere betaald gemiddeld 40% meer premie. Uit cijfers blijkt dat jongeren veel vaker dan ouderen schade veroorzaken aan hun scooter en in het verkeer.

Woonplaats scooter- of brommer eigenaar

In de Randstad liggen de diefstal cijfers vele malen hoger dan elders in Nederland. Vandaar dat de premies in de grote steden hoger zijn. Sommige verzekeraars verrekenen dit niet alleen in de premie maar passen hierop ook het Eigen Risico aan.

Scooterverzekeringen vergelijken: Let op je gegevens!

Scooterverzekering vergelijken: bij het berekenen van de premie voor een scooterverzekering is het belangrijk alle gegevens goed en correct in te vullen. Jonge bestuurders van een scooter betalen bijvoorbeeld meer premie dan oudere bestuurders.

Scooterverzekering vergelijken?