Pannenkoekenhuizen

Een pannenkoek (niet te verwarren met poffertjes, flensjes, spekdik of wrap) is een platte koek, vaak dun en rond, bereid uit een beslag op basis van meel, dat eieren, melk en boter kan bevatten en gekookt op een heet oppervlak zoals een bakplaat of koekenpan, vaak gebakken met olie of boter.

De vorm en structuur van de pannenkoek varieert wereldwijd. Bijvoorbeeld in Noord-Amerika wordt een gistmiddel gebruikt (meestal bakpoeder) waardoor een dikke pluizige pannenkoek ontstaat. Een crêpe is een dunne Bretonse pannenkoek van Franse oorsprong die aan één of beide zijden wordt gebakken in een speciale crêpe pan om fijne luchtbelletjes te verkrijgen.

Pannenkoeken kunnen op elk moment van de dag of het jaar worden geserveerd met een verscheidenheid aan toppings of vullingen, maar ze hebben associaties ontwikkeld met bepaalde (feest)dagen en toppings in verschillende regio's. In Noord-Amerika worden ze meestal beschouwd als ontbijt, evenals (Belgische) wafels. In Groot-Brittannië worden ze geassocieerd met Vastenavond, algemeen bekend als "Pannenkoekendag", wanneer, historisch gezien, bederfelijke ingrediënten opgebruikt moesten worden voor de vastentijd van de vastentijd.

Pannenkoeken kunnen altijd en - dankzij ons handige pannenkoekenhuizen overzicht - overal! Eet smakelijk.