Een Virtual Private Network (VPN) stelt je in staat een beveiligde verbinding te maken met een andere netwerkomgeving. Zo kun je dus vanuit je eigen huis inloggen op je werk- of schoolomgeving. Dat zorgt er voor dat je gemakkelijk bij je bestanden kunt zonder dat je ze zelf hoeft op te slaan.
Een VPN kun je ook gebruiken om toegang te krijgen tot websites met geo-restricities. Een VPN biedt ook een uitstekende manier om je online privacy en anonimiteit te waarborgen. Je moet er echter zeker van zijn dat de VPN-dienst die je gebruikt een goede reputatie heeft en op geen enkele manier verbonden is met de overheid of een andere organisatie die geïnteresseerd zou kunnen zijn in het monitoren van je internetactiviteiten. Om je te helpen een gerenommeerde VPN-dienst te vinden, hebben we het onderstaande overzicht samengesteld.
Wat is een VPN?
Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Het maakt je IP-adres en internetverkeer onzichtbaar voor bedrijven, overheden en andere pottenkijkers.
Er zijn twee belangrijke effecten van een VPN. De eerste is een vergroting van je privacy. Alle dataverkeer tussen jouw apparaat en de wereld is versleuteld en verborgen. Dat is fijn als je er thuis zeker van wil zijn dat je online-gedrag niet te traceren is Vooral is dit heel belangrijk als je internet gebruikt via een openbare WiFi-verbinding. In dat laatste geval is het namelijk heel makkelijk voor anderen om jouw dataverkeer af te tappen en precies te zien welke sites je bezoekt en wat je daar doet.
De tweede is dat een VPN je in staat stelt om geo-blokkades te omzeilen. Omdat de VPN-dienst jouw exacte lokatie verbergt (en zelfs kan doen alsof je ergens anders bent) kun je zo de kunstmatige blokkades van diensten omzeilen. Dat betekent dat als jij in het buitenland bent, je toch toegang hebt tot bijvoorbeeld Ziggo Go. Of dat je vanuit Nederland Amerikaanse streamingdiensten zoals Hulu, HBO Max en Peacock, of Britse services zoals BBC iPlayer kunt bekijken.
Zorgt VPN voor 100% anonimiteit?
Waarschijnlijk niet, maar je privacy gaat er wel flink op vooruit. Als je een VPN-aanbieder kiest uit de Verenigde Staten of een land dat daar innig mee samenwerkt, is de kans groter dat er een achterdeurtje is voor de overheid(sdiensten). Wil je vooral uit beeld blijven bij advertentiebedrijven, dan hoef je minder op het vestigingsland te letten. Let op: je doorbreekt de onzichtbaarheid voor een dienst of website wanneer je er inlogt.
VPN Router
In plaats van een VPN-aanbieder kun je ook een VPN-router gebruiken, maar slechts een beperkt aantal (dure) routers ondersteunt dit. Als je buitenshuis bent maak je er een beveiligde tunnel mee naar je eigen vaste internetverbinding. Je kunt zo veiliger op een openbaar wifinetwerk internetten en vanuit het buitenland Nederlandse online tv/video kijken. Deze vorm van VPN is niet geschikt om (thuis) anoniemer te internetten.
Waarom een VPN?
Een VPN is handig als je:
Privacy en veiligheid belangrijk vindt
Gebruik maakt van een openbare wifi
Op vakantie gaat naar het buitenland
Is een VPN gevaarlijk?
Nee, het gebruiken van een VPN is niet gevaarlijk. Sterker nog, De Consumentenbond raadt het gebruik van een VPN zelfs aan, omdat het je veiligheid en privacy op het internet verbeterd.
Ga je een VPN kopen? Dan is het wel belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare aanbieder. Gratis aanbieders zijn vaak niet geschikt en daarom is je data niet altijd veilig.
Is een VPN legaal?
Ja, het gebruik van een VPN is bijna overal ter wereld legaal, bijvoorbeeld in Nederland, Engeland, Duitsland of Amerika.
Het is alleen niet de bedoeling dat je een VPN gebruikt voor het downloaden van illegale content, bijvoorbeeld via torrents van ThePirateBay.
In een paar landen is het gebruik van een VPN verboden, evenals de vrijheid van meningsuiting.
Werkt een VPN ook op je telefoon?
Ja, vrijwel alle VPN-aanbieders bieden hun dienst aan voor Android en Apple smartphones. Je download en installeert de app eenvoudig op je iPhone, Samsung of Huawei via de Google Play Store of Apple Store.
Door in te loggen met de app en verbinding te maken met de online dienst leg je een versleutelde verbinding aan tussen je telefoon en het internet. Op die manier kun je veilig en anoniem van het web gebruik maken.
Is er geen app, dan zijn de instellingen en instructies beschikbaar bij de VPN aanbieder. Controleer dit eerst voordat je een abonnement gaat afnemen.
Wordt mijn internet langzamer met een VPN?
Nee, als je kiest voor een degelijke VPN-service merk je in de praktijk niet of nauwelijks dat je internet trager is dan zonder VPN. Een goede VPN vertraagt je verbinding hooguit met enkele procenten.
Bij het gamen kan een VPN je ‘ping’ (reactietijd) wel iets doen verhogen, afhankelijk van de gekozen VPN server. Een tip om de ping-tijd laag te houden is door te kiezen voor een Europese VPN aanbieder.
Hoe werkt een VPN?
Een VPN legt een aparte, versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de internet pagina of dienst die je wil gebruiken. Dit betekent dat anderen jouw verstuurde en ontvangen data niet kunnen zien. Ook is voor niemand te traceren waar je bent. Het is alsof er steeds een privé-tunnel wordt aangelegd die alleen jij gebruikt.
Daarvoor maakt jouw apparaat eerst verbinding met de server van de VPN-dienst, die vervolgens als doorgeefluik functioneert. Die server zorgt ervoor dat jouw verbinding niet is te traceren, en verbergt je IP adres (je ‘telefoonnummer’ op internet). Een bijkomend voordeel is dat de server ook de landcode van het IP adres naar wens kan aanpassen, zodat het voor de server lijkt of jouw verzoeken uit een ander land komen. Zo kun je dus ook geo-blokkades omzeilen. Want als de Amerikaanse Netflix-server denkt dat jouw verzoek uit Amerika komt, krijg je toegang tot alle inhoud die alleen voor Amerikanen beschikbaar is.
Voor- en nadelen van een VPN
Het gebruik van een VPN kent vooral veel voordelen. Dit vinden wij de meest belangrijke:
Altijd een versleutelde verbinding met het internet
Het IP-adres blijft verborgen voor pottenkijkers
Overal toegang tot je favoriete streamingdiensten
Toch zijn er ook een paar nadelen. We vinden het belangrijk om deze te delen met je:
De IP in IP-adres staat voor Internet Protocol. Het is een techniek die gebruikt wordt om computers in een netwerk met elkaar te laten communiceren. De meest...
De hide.me VPN biedt privacy bescherming, WiFi beveiliging en encryptie voor een echte privacy ervaring van jouw browser, ongeacht de locatie. Probeer het gratis!
Mullvad is een VPN-dienst waarmee u uw online activiteiten, identiteit en locatie privé houdt. Slechts €5/maand. We accepteren Bitcoin, contant, overboeking, creditcard, PayPal en Swish.
WIndscribe is een Desktop Application en Browser Extension die samen werken om advertenties en trackers te blokkeren, toegang tot geblokkeerde inhoud te herstellen en uw online privacy te waarborgen.
ProtonVPN is a security focused FREE VPN service, developed by CERN and MIT scientists. Use the web anonymously, unblock websites & encrypt your connection.
Unblock websites, overcome censorship and surf anonymously with a Trust.Zone VPN. Access blocked content, prevent ISP from tracking your online activity. Anonymous VPN...
CyberGhost is de beste VPN-service in 2021. Met meer dan 7200 servers krijgt u de beste privacy voor alle apparaten, Windows, iOS, macOS, Android of Linux.
Computerworld covers a range of technology topics, with a focus on these core areas of IT: Windows, Mobile, Apple/enterprise, Office and productivity suites, collaboration, web browsers and blockchain, as well as relevant information about companies such as Microsoft, Apple and Google.
Steeds meer mensen worden zich bewust van hun online privacy. Want of je nu een film download of een e-mail verstuurt. Je kunt er bijna verzekerd van zijn dat er iemand meekijkt. Een van de manieren om je online privacy te beschermen is door online te gaan via een VPN. Een VPN is een uitstekende manier om nieuwsgierige mee-kijkers buiten de deur te houden.