Het is een typisch Nederlandse traditie: vuurwerk. Iedere jaarwisseling wordt er weer voor miljoenen afgestoken. Maar het is geen traditie zonder nadeel; er gebeuren elk jaar nare ongelukken.
Voorkom nare ongelukken door alleen vuurwerk te kopen bij verkooppunten in Nederland. Zo ben je zeker van goedgekeurd en vooral veilig vuurwerk. Hieronder vind je overzicht van vuurwerkverkopers in Nederland.
Wat is vuurwerk?
Vuurwerk is eigenlijk een soort kleine explosief die tot ontsteking wordt gebracht. Bij het ontsteken van vuurwerk ontstaat er een verbranding die veroorzaakt wordt door de brandstof buskruit. In samensmelting met andere materialen ontstaan er vervolgens ook veel mooie effecten. Denk hierbij aan lichtflitsen, talloze kleuren, glitter effecten en knallen.
Hoe wordt vuurwerk gemaakt?
Vuurwerk wordt gemaakt door de juiste ingrediënten samen te voegen. Als deze tot ontsteking wordt gebracht vindt er een chemische reactie plaats waardoor er een ontsteking met effecten plaatsvindt. Zo is de stof chloraat verantwoordelijk voor de knaleffecten, nitraat voor de felle lichtflitsen, en zijn sulfaat/carbonaat verantwoordelijk voor de leuke glitter effecten. De kleuren die het vuurwerk afgeeft zijn een gevolg door de verbranding van metalen, hierbij komen dus ook chemische stoffen vrij. Zo zijn bijvoorbeeld de metalen aluminium, magnesium en titanium na verbranding verantwoordelijk voor de kleur wit, ijzer voor de kleur goud, koper voor de kleur blauw, barium voor de kleur groen, natrium voor geel/oranje, calcium voor oranje/rood en strontium voor een dieprode kleur.
Welk vuurwerk mag je altijd afsteken?
Vuurwerk dat behoort tot de categorie F1 (ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd) is het hele jaar toegestaan om af te steken en te kopen. Vuurwerk dat onder deze categorie valt zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en grondbloemen. Twijfel je of je vuurwerk wel tot categorie F1 behoort? Op de verpakking van het vuurwerk kunt u in de beschrijving vinden om wat voor soort type vuurwerk het gaat.
Waar kan je het beste vuurwerk kopen?
Kies voor een specialist. Er zijn vele vuurwerkverkopers, maar kies voor een specialist. Dat zijn verkopers van alleen maar vuurwerk. Niet de fietsenmaker, supermarkt of muziekwinkel die het 'ernaast' verkopen met de jaarwisseling. Vuurwerkspecialisten hebben ook vaak een showroom van het beschikbare vuurwerk en zullen waarschijnlijk dezelfde passie delen.
Wanneer mag ik vuurwerk afsteken?
Je mag alleen (consumenten) vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden vuurwerk afsteken is strafbaar.
Een gemeente kan gebieden aanwijzen waar helemaal geen vuurwerk afgestoken mag worden, dat zijn vuurwerkvrije zones. Ook gaan naar verwachting een aantal gemeenten vanaf jaarwisseling 2021-2022 geen vuurwerk meer toestaan in de gehele gemeente. Kijk goed na welke regels er gehanteerd worden in jouw gemeente.
Bedrijfsmatig vuurwerk afsteken mag het hele jaar. Daar is wel een ‘toepassingsvergunning’ voor nodig conform hoofdstuk 3B van het vuurwerkbesluit.
Regels vuurwerk kopen
Vuurwerk kopen mag alleen vanaf 16 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar mogen alleen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten kopen en afsteken. Per huishouden is maximaal 25 kg aan vuurwerk toegestaan.
Vuurwerk verkopen mag op 3 verkoopdagen. Valt 1 van deze dagen op een zondag? Dan is verkoop van vuurwerk op die dag verboden. In 2021 zijn de verkoopdagen 29, 30 en 31 december.
Vuurwerk uit het buitenland Als consument vuurwerk in het buitenland kopenmag alleen als dit voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. U mag alleenop toegestane verkoopdagen vuurwerk naar Nederland brengen. Daarnaast moet u ook rekening houden met de eisen die gelden in het land waar u vuurwerk inkoopt. Een Belgische verkoper registreert bijvoorbeeld alle kopers van bepaalde categorieën vuurwerk. Hiervoor heeft hij uw paspoort of identiteitsbewijs nodig.
Vuurwerk online kopen U mag vuurwerk alleen kopen en/of ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd. Een legaal verkooppunt is te herkennen aan een spandoek. De politie werkt samen met de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport om postpakketten met illegaal vuurwerk tegen te houden. Niet alleen de verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Postpakketbedrijven hebben een verantwoordelijkheid en onderscheppen pakketten met vuurwerk.
Welke categorieën vuurwerk zijn er?
De Europese Pyrorichtlijn verdeelt vuurwerk in de volgende categorieën:
Categorie F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, is ook binnenshuis te gebruiken (fop- en schertsvuurwerk);
Categorie F2 : vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik);
Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik);
Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
Carbid schieten met behulp van melkbussen wordt steeds populairder als alternatief voor vuurwerk. Dat is niet vreemd gezien carbid een stuk goedkoper is en vele malen harder knalt ten opzichte van traditioneel vuurwerk.